Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tine Thing Helseth sähköisti HKO:n illan

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski

Konsertti Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Tine Thing Helseth, trumpetti ja Dima Slobodeniouk, kapellimestari. – Harvey, Hummel, Prokofjev.

Ei ehkä mikään varsinainen yleisömagneetti Helsingin kaupunginorkesterilta: yhteen ainoaan rytmiin perustuva nykyteos, Hummelin trumpettikonsertto ja Sergei Prokofjevin toinen sinfonia, joka sai säveltäjän miettimään ensimmäistä kertaa elämässään, onko hän sittenkin vain kakkosluokan tekijä.

Säveltäjä: Harvey, Hummel, Prokofjev

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, Tine Thing Helseth, Dima Slobodeniouk

Paikka: Musiikkitalo

Niinhän sitä luulisi. Ilta innosti, niin yleisöä kuin lopulta Dima Slobodenioukin johtamaa orkesteriakin. Ohjelmakokonaisuus oli mainio.

Ensimmäinen teos, vuonna 2012 kuolleen Jonathan Harveyn Tranquil Abiding eli pysyvä rauha, on saanut inspiraatiota buddhalaisuudesta. Kamariorkesterikokoonpanolle vuonna 1998 sävelletyn teoksen voi ajatella vaikkapa harjoituksena, jossa tärkeintä on hengittää sisään ja ulos.

Staattinen kappale ei ole: korkeat viulukuviot, perkussiot ja puhaltimet kiusaavat hengitystä kuin ajatukset nykyihmisen joogaharjoitusta. Silti rauha säilyi – tosin välillä rytmi kävi niin raskaaksi, että tuli mieleen, onko joogi nukahtanut.

Sähkön HKO:n iltaan toi 28-vuotias trumpetisti Tine Thing Helseth. Hän on uuden ajan muusikko, joka haluaa tehdä klassisesta musiikista helpommin lähestyttävää. Trumpetistilla on lähes 60 000 tykkääjää Facebook-sivullaan ja oma sovellus, jonka kautta hänen tekemisiään voi seurata. Hänen teesinsä on, ettei musiikkia tarvitse ymmärtää, vain tunteminen on oleellista.

Perjantaina Johann Hummelin trumpettikonsertto soi Helsethin soittamana kauniisti ja myötäeläen. Hän on solisti, joka pyrkii kamarimusiikilliseen kontaktiin orkesterin kanssa. Konserton ensimmäisessä osassa orkesteri tuntui juuttuneen rooliinsa säestäjänä, mutta herkkä toinen ja virtuoottinen kolmas osa soitettiin yhdessä kommunikoiden. Helsethin encore, norjalaisen Ole Bullin La Mélancolie, paljasti vielä uuden tason trumpetistin ilmaisuvoimasta.

Helsethin välittömästä olemuksesta tulee mieleen viulisti Patricia Kopatchinskaja. Kun soittaja niin ilmiselvästi nauttii soittamisesta, suorittaminen ja teknisyys katoaa. Silloin yleisössäkin on kevyempi olla.

Olen aikaisemminkin ajatellut, että HKO on parhaimmillaan silloin, kun se pääsee soittamaan luukut auki mitään säästelemättä. Prokofjevin toisessa sinfoniassa tämä ainakin piti paikkansa.

Avantgardistisen, aikoinaan huonon vastaanoton saaneen sinfonian ensimmäisen osan rajuus ja toisen, variaatio-osan kontrastit – vuorotteleva lyyrisyys ja eteenpäin puuskuttava levottomuus – tulivat esiin vakuuttavasti. Toisessa osassa Hannu Perttilän tulkitsemat oboemotiivit olivat kuin yksinkertainen, kirkas ajatus rauhattoman tajunnanvirtaromaanin keskellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat