Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttären itsemurha repii isän mielen vereslihalle

Olli Kortekankaan ooppera jäsentää tuskaisen tunnekaaoksen.

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Sauli Tiilikainen
Sauli Tiilikainen Kuva: Vesa-Matti Väärä

Olli Kortekankaan Oma vika Sauli Tiilikaisen aiheen pohjalta Turun Manilla-teatterissa. Libretto ja ohjaus Michael Baran, visuaalinen suunnittelu Kalle Ropponen, puvut Saija Siekkinen. Isä Sauli Tiilikainen, tyttö Eeva Hyvärilä. Tuotanto Saaristo-ooppera.

Sauli Tiilikainen repii mielensä vereslihalle Olli Kortekankaan monologioopperassa Oma vika, joka kertoo Tiilikaisen Milla -tyttären itsemurhasta.

Nimi: Oma vika

Laji: ooppera

Säveltäjä: Olli Kortekangas

Esittäjä: Sauli TIilikainen

Paikka: Manilla

Hellimpien muistojen hetkinä näyttää siltä, että kyyneleet eivät ole kaukana. Itsemurha vaikuttaa käsittämättömältä, syyllisyydentunne on valtava, tunteet myllertävät kaoottisesti.

Kokeneena oopperalaulajana Tiilikainen hallitsee tuskaisen emotionaalisen vuoristoratansa ja tekee samalla vapauttavaa surutyötä, jolla voi olla yhteisöllinenkin vaikutus.

62-vuotiaan Tiilikaisen baritoni ei ole enää niin sulavasointinen kuin ennen, mutta sen pienet säröilyt vahvistavat autenttisen tuskan vaikutelmaa. Laulajamuusikon vahvat tekniset taidot ovat toki jäljellä.

Voi olla, että harva vastaavan tragedian kokenut löytää itsestään niin laajan ja ristiriitaisen tunneasteikon kuin Tiilikainen. Mutta Tiilikainen onkin ooppera- ja lied-laulaja, joka on tottunut ammentamaan itsestään loputtoman määrän vaihtuvia tunteita.

Michael Baran on laatinut Tiilikaisen muistiinpanojen pohjalta selkeästi jäsentyvän 13-osaisen monodraaman, jossa Tiilikainen törmää tunnemyrskynsä ja reaktioidensa eri puoliin.

Kortekangas on säveltänyt Tiilikaiselle mittatilaustyönä juuri hänen baritoniäänelleen ja persoonalleen täydellisesti istuvaa musiikkia. Pieni soitinensemble – piano, viulu, sello ja klarinetti – antaa laulajan mielen teatterille intiimin kamarimusiikillisen luonteen, jonka tunnemaisema ulottuu pakkomielleryöpyistä ja raivonpurkauksista lyyriseen herkkyyteen.

Kortekankaan uusklassinen musiikki on rytmisesti elävää ja monisykkeistä, sävyiltään ja kudokseltaan ilmaisuvoimaisen rikasta sekä psykologisesti erittäin osuvaa.

Musiikki kuulostaa usein hyvin suomalaiselta. Siinä on paljon kesäistä luonnonlyriikkaa, ja melodisissa murheen hetkissä soi kotoinen syvä melankolia.

Oma vika esitetään Turun Manillan vanhaan viinatehtaaseen tehdyssä pienessä karussa teatterissa, jossa yleisö istuu lähellä Tiilikaista.

Ensimmäinen kuva on jopa hieman huvittava. Tiilikainen on aurinkolaseissaan stereotyyppinen, elämän rennosti ottava eläkeläinen Espanjassa. Suruviesti särkee huolettoman onnentunteen ja asu vaihtuu shortseista ja hihattomasta valkoisesta aluspaidasta mustaan hautajaispukuun.

Ainoa rekvisiitta on musta puinen arkku, jota Tiilikainen raahaa joskus ähkyen ja puhkuen ja josta hän repii esiin muistoja.

Oopperassa on koomiset puolensa. Kun Tiilikainen oikein riehaantuu tuskassaan ja raivossaan, hän saattaa yhtäkkiä muuttua rehvakkaaksi ilveilijäksi. Pelleilykin on ymmärrettävä reaktio, selviytymisstrategia.

Kortekankaan musiikissa on myös paljon ilkkuvan parodistisia aineksia. Häämarssit ovat yksi pilailun kohteista.

Komeljanttarikohtauksilla ei ole kuitenkaan keventävää tehtävää, vaan nekin osaltaan korostavat mielen kaoottista hätää.

Loppukohtaus, Isi, on surumielisen rauhallinen. Punamekkoinen Eeva Hyvärinen esittää sitä isin suloista pikku tyttöä, jonka kuva jää isän mieleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat