Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Schumann-festivaali tarjosi ilmestyksiä vailla vertaa

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro

Robert Schumann -festivaali torstaina Sellosalissa ja perjantaina Tapiolasalissa, pianisti Aleksandr Melnikov ja Tapiola Sinfonietta johtajana Janne Nisonen.

Niin tunnekylläistä kuin Robert Schumannin 1840-luvun kamarimusiikki onkin, se on myös luonteeltaan pakenevaa. Schumann oli romantiikan prototyyppinen edustaja, mutta ennen kaikkea hänen musiikkiaan voi sanoa runoudeksi, jossa ulkoinen ja sisäinen maailma vaihtavat alati paikkaa selittämättä ja ilman rajaa.

Nimi: Robert Schumann -festivaali

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Robert Schumann

Esittäjä: Tapiola Sinfonietta, Aleksandr Melnikov, Janne Nisonen

Paikka: Sellosali, Tapiolasali

Kaikkiaan kolmesta konsertista koostuvan festivaalin suunnittelija Aleksandr Melnikov ahkeroi pianistina kymmenessä teoksessa.

Melnikov on muusikon prototyyppi, joka asettaa uskalluksensa, tunneaistinsa, historiatietonsa, häikäisevän tekniikkansa ja sointinsa kauneuden säveltäjän ja muusikkoyhteisön palvelukseen.

Ensimmäisessä konsertissa Melnikov oli koossa pitävä voima, joka sääteli valppaasti ja portaattomasti läsnäolonsa määrää ja laatua taustan ja etualan välillä.

Sellaista on myös Schumannin musiikin laatu, yhtenä hetkenä maanisuuteen asti riemullista, toisaalla taas intiimiä ja melkeinpä piilottelevaa.

Pianotrio nro 2 ja pianokvintetto op. 44 eivät olleet kuitenkaan täysi menestys, sillä Tapiola Sinfoniettan vaihtuvista muusikoista koostuvat yhtyeet olivat epätasaisia.

Toisessa konsertissa asia korjaantui.

Sellisti Riitta Pesolan kanssa Viisi kappaletta kansansävelmän tapaan op. 102 potkivat hauskasti ja lauloivat kauniisti.

Meri Englundin liityttyä joukkoon pianotrio nro 3 sai kelpo esityksen, nyt vain Schumannin itsensä keksintä jäi paikoin ohueksi.

Vasta klarinetisti Harri Mäki ylsi Fantasiakappaleissa op. 73 täysin samalle aaltopituudelle Melnikovin lumoavan musisoinnin kanssa.

Pianokonsertto op. 54 olikin sitten suuren ihmetyksen ja onnen aihe. Melnikovin ja Janne Nisosen johtaman Tapiola Sinfoniettan yhteispeli poimi katkeamattomana helminauhana esiin uusia herkkuja tuiki tutusta teoksesta. Melnikovin ote tuntui improvisatoriselta, esimerkiksi saman musiikin kertautuessa hän saattoi artikuloida aivan toisin, mutta silti tuntuvilla oli vakuuttava logiikka, joka perustui ilmestyksenomaiseen löytämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat