Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisilaisurkurin improvisointi sykähdytti

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki

Organo Novo Helsinki -festivaalin konsertti Tuomiokirkossa. Thomas Ospital (urut) ja kuoro. – Escaich, Florentz, Ospital, Guillou.

Suomalainen urkukulttuuri voisi paremmin, jos eri instituutiot, toimijat ja kuppikunnat voisivat yhdistää voimansa. Kateus, riitely ja boikotointi ovat sen sijaan arkipäivää.

Niinpä nuoren pariisilaisurkuri Thomas Ospitalin (1990–) konsertti Tuomiokirkossa veti muutaman kymmenen kuulijaa. Paikalla olisi voinut olla runsas joukko urkureita, urkuopettajia ja -opiskelijoita tutustumassa ranskalaiseen urkuohjelmistoon ja urkuimprovisaation nykytilaan.

Lukuisia kilpailuja voittanut, tänä vuonna Pariisin Saint-Eustachen katedraalin pääurkuriksi nimitetty Ospital toi nimittäin raikkaan tuulahduksen urkuimprovisaation keskuspaikasta.

Ospital soitti Jean-Louis Florentzin (1947–2004) teoksen L'enfant noir (Musta lapsi), joka perustuu Camara Laye'n tunnettuun romaaniin. Sävellys on täynnä kihinää, lintuja, tunnelmia, viidakon runsautta ja värien satumaisuutta.

Kun Ospital siirtyi improvisaatioon, ei kuultu vanhojen mallien toistoa, vaan Florentzin maailman inspiroimia Ospitalin omia sointivärikeksintöjä, ihastuttavia rekisteröintejä, Jean Alainin ja Olivier Messiaenin tradition sykähdyttävää jatkamista.

Jean Guilloun (1930–) Saagoissa nro 1 ja 6 saatiin virkistäviä näytteitä urkutoccata-lajin uusintamisesta. Thierry Escaichin (1965–) säveltämät Kuusi koraalietydiä välittyivät gallialaisen epäluterilaisina ja maukkaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat