Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Absurdius ja totisin tosi yhdistyivät klassisessa Zappa-konsertissa

Marzi Nyman lauloi pakahduttavasti virtsaamisen vaikeudesta.

Kulttuuri
 

Klassinen Tapiola Sinfonietta ja kapellimestari Jukka Iiisakkila, kitaristi Marzi Nyman ja lyömäsoittaja Arttu Takalo perjantaina Tapiolasalissa. – Zappa.

Tapiola Sinfoniettan Frank Zappa -konsertti eteni pitkään musiikillisesti hyvin, mutta tunnelmaltaan jähmeänä, kun vitsitkään eivät oikein irronneet.

Timo Kirves
Frank Zappa vuonna 1988.
Frank Zappa vuonna 1988.

Sitten kitaristi-laulaja Marzi Nyman yllätti liikuttavalla voimaballadi-introlla. Koskettavan taustan päälle hän lauloi pakahduttavasti herkimmällä äänellään: Why does it hurt when I pee?

Zappan vanha hupailu nosti juuri hyperherkän alun ansiosta hymyn huulille. Zappa itse esitti kappaletta funkimmin.

Sitten hymy hyytyi. Zappa teki rallin virtsaamisvaikeuksista kuultuaan managerin vaikeroivan vessassa. Myöhemmin Zappa itse kuoli eturauhassyöpään.

Miten zappamaista: absurdius ja totisin tosi yhdistyivät.

Rockin, jazzin ja avantgarden yhdistäjä Frank Zappa (1940–1993) oli nuoruudessaan innokas Varèse -fani ja luki Igor Stravinskyn nuotteja paneutuneesti. Veri veti myös klassisen musiikin pohjalta nousevaan modernismiin, mutta jättäessään afroamerikkalaisen musiikin sykkeen hän ei aina ollutkaan niin omaperäinen kuin olisi voinut toivoa.

Rohkaisua hän sai kuitenkin esimerkiksi kapellimestari Zubin Mehtalta, joka johti 200 Motelsin kantaesityksen ja kertoi viime vuonna HS:lle loukkaantuneensa Zappan käytöksestä tuossa konsertissa. Rohkaisua antoi myös säveltäjä-kapellimestari Pierre Boulez, joka harmitteli HS:n haastattelussa vuonna 2009, että Zappa kuoli kesken pyrkimyksensä ”jättää kaupallinen maailma”.

Tapiola Sinfoniettan konsertin ”vakava” puolisko sisälsi lähinnä Zappan assistentin Ali N. Askinin sovituksia Zappan sävellyksistä. Perfect Strangerin johti aikoinaan myös Boulez, samoin sävellykset Naval Aviation in Art? ja Dupree’s Paradise.

Kapellimestari Jukka Iisakkila tekee absurdismista musiikin tohtorin työtään, ja Zappa-tutkimus on siinä keskeistä. Ei siis ihme, että tämä akateemisin Zappakin soi pieteetillä.

Väilajan jälkeen orkesterin työasut vaihtuivat voimisteluasuihin. Nyman vitsaili, että nyt kuullaan niitä ”parempia” Zappan sävellyksiä. Osin pysyttiin Zappan autorisoimissa sovituksissa, mutta Nyman sovitteli nokkelasti omiaan myös lauluihin Idiot Bastard Son, Sofa ja Bobby Brown, joka sai sävelkudokseensa nyt klassisiakin muistumia.

Zappalla ja Suomella oli aina erikoissuhde, kuten Zappan Satumaa-sovituskin kertoo. Tälläkin vuosituhannella Esa-Pekka Salonen on johtanut Los Angelesin filharmonikkojen konsertissa 200 Motelsin, Ensemble Ambrosius on levyttänyt Zappaa barokkisoittimin ja esimerkiksi Joe’s Garagesta on saatu Sibelius-Akatemian produktio.

Tapiola Sinfoniettan konsertti oli kiintoisa lisä omaleimaiseen Zappa-perinteeseemme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat