Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nielsenin sinfonia soi sykkivänä elämänvirtana

Mozartin konsertossa Shai Wosnerin erityinen herkkyys tarttui orkesteriin.

Kulttuuri
 
Timo Kirves
Kuva: Timo Kirves

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Michael Schønwandt, kapellimestari, Shai Wosner, piano, Anna Immonen, sopraano, Joonas Asikainen, baritoni. – Gade, Mozart, Nielsen.

Tanskalainen Carl Nielsen (1865–1931) halusi musiikkinsa olevan ”kuin puhdas, terävä miekka, leikkaavaa ja helposti käsitettävää”.

Laji: klassinen

Säveltäjä: Nielsen, Mozart, Gade

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, Michael Schönwandt, Shai Wosner, Anna Immonen, Joonas Asikainen

Paikka: Musiikkitalo

Sentimentaalisuus on ja myöhäisromattinen sointihekuma ovat vieraita maanläheisen Nielsenin musiikille.

Kun tanskalainen Michael Schønwandt johti Nielsenin kolmannen, Espansiva-sinfonian, saattoi olla varma, että kuultavissa oli autenttinen esitys.

Espansiva valloitti kimmoisalla rytmisellä elinvoimallaan ja karunkirpeiden sointiväriensä rikkaudella. Teos oli yhtä kasvavaa ja muuttuvaa monisykkeistä elämänvirtaa.

Karskia ensiosaa vei vauhdikkaasti eteenpäin atleettinen kolmijakoinen rytmi, joka iski terävästi kuin miekka huipentuakseen elämäniloiseksi valssiksi.

Hitaassa osassa Schønwandt loihti omaperäisen ja avaran arkaais-pastoraalisen sävelmaiseman, jonka lopussa sopraano- ja baritonisolistit huhuilivat kuin improvisoiden a-vokaalilla.

Oikukkaassa Scherzossa Schønwandt ja orkesteri antoivat taiturillisen näytteen Nielsenin ilkikurisesta tanskalaisesta huumorista. Hymnimäisesti hehkuvassa finaalissa oli hauskasti arkinen tunnelma. Sitä hallitsee Nielsenin omien sanojen mukaan ”työn syke”.

Israelilaisella Shai Wosnerilla oli tehtävänään Mozartin pianokonsertto nro 20 d-molli, jota romantiikan aika rakasti sen tumman, kuolemanläheiseksi koetun tunnelman tähden.

Romanttista tunteilua tyylitietoisen Wosnerin soitossa ei ollut. Kohtalonomaiselle ensiosalle hän antoi intiimin tragedian sävyjä elegantin tarkalla, laulavalla ja kimmeltävällä kosketuksellaan.

Wosner hyväili koskettimistoa kaikkein kiihkeimmissäkin taiturikuluissa. Se toi esitykseen aivan erityistä herkkyyttä, joka tarttui orkesteriin.

Myrskyisästi kiitävän finaalin lystikäs loppu kuulosti jälleen kerran yllätykseltä. Koko yksinäisen sielun sisäinen draama taisikin olla vain leikkiä. Vai oliko?

Tanskalaisen Niels Wilhelm Gaden (1817–90) Efterklange af Ossian viritti konsertin alkuun synkkien romanttisten tarujen tunnelman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat