Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barokkisoitto tarjoili euforista luomua

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro

Klassinen Suomalainen barokkiorkesteri Ritarihuoneella, Amandine Beyer, viulu. – Dall’Abaco, Locatelli, Geminiani, Vivaldi, Händel.

Igor Stravinskyn mukaan Antonio Vivaldi sävelsi saman konserton 500 kertaa. Stravinsky-parka eli aikana, jolloin barokkimusiikkia soitettiin puisevasti ja raskaasti. Sitten soittotyyli keventyi mekaaniseksi tikutukseksi, kunnes autenttisuusliikkeen alkutaipaleella kuultiin kitiseviä viuluja, pumppaavaa poljentoa ja kiireisiä hitaita osia.

Nyt elämme onnellista aikaa, mistä Suomalainen barokkiorkesteri on yksi todiste. Kaikki keinot ovat sallittuja, ja ne myös osataan. Barokin soitinmusiikki, joka oli tällä kertaa italialaista, kestää ja vaatii koko ilmaisuasteikon sähäkästä virtuoosisuudesta sydäntä särkevään traagisuuteen.

Solistiksi ja orkesterin vetäjäksi oli saatu ranskalainen barokkiviulisti Amandine Beyer, jonka lennokas ja kekseliäästi kuvioiva soitto siivitti esitykset euforiseen tilaan. Vivaldin konsertto 4 viululle oli huumaavin esimerkki, jonka yhdellä soinnulla paisuva alku oli kuin esiversio Wagnerin Reininkullan alusta.

Ritarihuoneen inspiroivassa akustiikassa suolikieliset barokkisoittimet olivat luomua korville, eläväistä, ihmisläheistä, yhtaikaa pehmeää ja säihkeistä.

Georg Friedrich Händel
Georg Friedrich Händel

Pietro Locatellin konsertossa op. 7/6 Ariannan valitus Beyerin viulu huokaili ja parahteli, ja orkesteri syöksähteli vimmaisesti epätoivon vallassa. Händelin concerto grossossa op. 6/4 Irma Niskasen viulu kisaili Beyerin soolorepliikkien kanssa.

Vivaldin B-duuri-viulukonsertossa RV372 Beyer antoi vapautuneen tulkinnan siitä, millaista oli 1700-luvun alun Venetsiassa tyttöorpokodin kasvatista viuluvirtuoosiksi kohonneen Signora Chiaran soitto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat