Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dominanten juhlakonsertti oli kunnianhimoinen taidonnäyte

Kulttuuri
 

Klassinen Dominante-kuoron 40-vuotisjuhlakonsertti Musiikkitalossa. Johtaja Seppo Murto. Elja Puukko, baritoni, Eino Kivisaari, tenori, Riku Lehtopolku, tanssi, Jorma Uotinen, koreografia, Carl Sjöblom, valosuunnittelu.

Siinä oli Seppo Murron johtamalle Dominante-kuorolle haastetta kylliksi, kun se aloitti juhlakonserttinsa Jaakko Mäntyjärven 40-äänisellä Tentatio-teoksella. Aiheena on Jeesuksen 40 päivää autiomaassa paholaisen kiusattavana.

Esittäjä: Dominante-kuoro,Seppo Murto, Elja Puukko, Eino Kivisaari, Riku Lehtopolku

Paikka: Musiikkitalo

Kuoro oli jaettu neljään kahdeksanääniseen kuoroon ja paholaisen repliikkejä demonisesti murisevaan baritonijoukkoon. Pikkukuoroista kaksi oli sijoitettu käytäville katsomon puolelle.

Hyvinhän Murto piti vaikean teoksen koossa. Sointikin säilyi sangen puhtaana, joskin oli hentoinen ja hauras. Teoksen kulku on onneksi verkkainen, ja kuorot saivat vastailla välimatkojensa päästä kaikessa rauhassa toisilleen.

Carl Sjöblomin valot korostivat piinaavaa autiomaatunnelmaa.

Vaikeustaso oli korkea koko ohjelmassa, mikä kuuluu Dominanten kunnianhimoiseen tyyliin.

Kantaesityksiä kuultiin kaksi. Japanilaisen Yui Katadan Upopo on pieni arkaainen rituaalisarja, joka liittyy Japanin alkuperäiskansan ainujen uskonnollisiin käsityksiin. Niin eksoottiselta kuin se kuulostikin, siitä tuntui avautuvan yhteyksiä myös muinaissuomalaisuuteen.

Turvallisimmalla maaperällä Dominante oli Matthew Whittallin hienostuneessa uutuudessa, kolmessa love is a place -rakkauslaulussa. Niiden pehmeä ja hiljainen tonaalis-romanttinen kauneus tasoitti ja sulavoitti soinnin.

Soljuvimmillaan sointi oli myös Eric Whitacren madrigaalimaisessa ja mielikuvituksekkaassa Leonardo Dreams of His Flying Machine -laulussa.

Hauskin teos oli Aulis Sallisen humoreski The Beaufort Scale, jossa tuulen voimakkuus nousee 12 astetta, hurjasti huutelevaan hirmumyrskyyn asti. Saattoi saada myös sen käsityksen, että samalla myös juopumuksen aste kasvoi kasvamistaan.

Suomalais-ugrilaisia kun ollaan, shamanistista perinnettämme ei pidä unohtaa juhlakonsertissa. Veljo Tormisin Raua needmine -teoksessa (Raudan kirous) tunnelma oli kuumimmillaan.

Primitiivisesti hakkaava transsi kehkeytyi yhä hypnoottisemmaksi ja villimmäksi. Jorma Uuotisen harkitun vähäeleinen koreografia teki osaltaan kuorosta muinaisen heimoyhteisön.

Raymond Murray Schaferin Narcissus and Echo -teoksesta Uotinen oli sommitellut antiikkihenkisen myyttikuvaelman, jossa Narcissusta esitti tanssija Riku Lehtopolku. Kuulas, arkaisoiva musiikki synnyttää kieltämättä antiikkisen vaikutelma, mutta siinä on jotakin keinotekoista.

Kun Dominanten lukuisat seniorit tulivat mukaan Toivo Kuulan Maan virsi- ja Auringon noustessa -lauluihin, johan kuorolaulu kajahti Musiikkitalossa todella komeasti – ja niin kansallisromanttisen suomalaisesti.

Kevyen valoisaan opiskelijakuorosointiin tuli syvyyttä ja värikkyyttä. Nyt laulu hehkui metallikkaan kiinteää, iskevää sointivoimaa. Sopraanot ja tenorit kiskaisivat leiskuvan rohkeasti huippusävelensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat