Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valer Sabadusin kontratenori soi huilumaisen kuulaana

Kulttuuri
 

Helsingin Barokkiorkesteri Musiikkitalossa. Skip Sempé, johtaja, Valer Sabadus, kontratenori. Emo Ensemble valmennus Pasi Hyökki. – Purcell, Bach, Händel, Vivaldi.

Eipä ole nähty vastaavaa temppua ainakaan ennen Suomessa: kapellimestari Skip Sempé istahti pari kertaa tuolille kesken konsertin. Siinä Sempé sitten kuunteli musisointia tyytyväisen näköisenä keskellä orkesteria, cembaloon nojaillen.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Purcell, Bach, Händel, Vivaldi

Esittäjä: Helsingin Barokkiorkesteri

Paikka: Musiikkitalo

Barokkimusiikin rakenteet ovat usein niin yksinkertaisia ja rytmikulut niin säännöllisiä, ettei johtajaa aina tarvitakaan.

HBO:n erinomaiset muusikot hallitsevat barokkimusiikin fraseeraukset, artikulaatiot ja rytmit niin luontevasti ja taitavasti, että elävää musisointia syntyi konsertissa aina, oli heidän edessään johtaja tai ei.

Tuolillaan istuen Sempé nautiskeli yhdessä aariassa myös konsertin romanialaisen kontratenorin Valer Sabadusin lumoavan kauniista laulusta.

Sabadusilla on huilumainen, melko hento, mutta sitä notkeampi ja ketterämpi kontratenori. Se oli omiaan Purcellin kevyesti soljuvaan lemmentuskaan ja paimenten ja nymfien iloisesti kisaileviin säveliin.

Sotaista sankaria Sabadus yritti leikkiä Händelin Belshazzar-oratorion Destructive War -aariassa. Iskevää tehoa tässä pehmeässä äänessä ei kuitenkaan ole.

Kun Sabadus huokaili hempeän kaihoisasti Vivaldin Se potessero i sospir’ miei -aariassa, italialaisen barokkioopperaan tunteisiin vetoava sensuelli lumo taisi saada koko yleisön liikuttumaan.

Sabadusin kuulaankirkas ja kevyt ääni on ihanteellinen barokkiaarioihin. Hän saa legatonsa liitelemään taipuisan elegantisti. Hän värittää säveliä tekstilähtöisesti, barokin affektiopin mukaisesti. Hänellä on taito kehitellä omia sulavia korukuvioitaan, ja hänen rytmikuvionsa tanssivat ilmavan kimmoisasti.

Konsertti alkoi Purcellin musiikilla, joka loi siihen kepeän juhlavan tunnelman. Kahden barokkitrumpetistin avausfanfaari oli häikäisevän hieno. Emo Ensemble vahvisti valoisaa juhlamieltä intomielisellä ja raikkaalla laulullaan.

Kristiina Helinin tilataideteos Strings loi konserttiin tyylikkäitä visuaalisia valonsäteitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat