Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säveltäjä Ann-Elise Hannikaisen elämä oli kuin oopperasta – joten hänestä sävellettiin ooppera

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Ann-Elise Hannikainen 1960-luvun lopulla.
Ann-Elise Hannikainen 1960-luvun lopulla.

Markus Virtasen ooppera Säveltäjä Ann-Elise Hannikainen Metropolia- ammattikorkeakoulun konserttisalissa.

Harva kuuli tai tunsi suomalaisen pianistisäveltäjä Ann-Elise Hannikaisen (1946–2012) musiikkia. Hänen elämänsä on kuin suoraan oopperasta, joten ei ole kumma, jos Markus Virtanen (1984–) on säveltänyt taiteilijan urasta ja vaiheista – niin, tunnin mittaisen oopperan Säveltäjä Ann-Elise Hannikainen. Ooppera unohdetusta elämästä.

Lapsuus P. J. Hannikaisen diplomaattipojanpojan tyttärenä sujui Yhdysvalloissa ja Perussa pianon ja säveltämisen parissa, seurapiirikaunottarenakin. Opinnot Sibelius-Akatemiassa katkesivat reumasairauteen. Muutettuaan 1972 Espanjaan hän ystävystyi ja rakastui sävellysopettajaansa, kuuluisaan Ernesto Halffteriin.

Oman pianokonserton esitys Helsingissä 1976 ei tuonut toivottua menestystä. Yhteisasuminen Halffterin kanssa jatkui tämän kuolemaan 1989 saakka, jolloin Halffterin poika heitti Hannikaisen pihalle, ja tämä palasi Suomeen viettääkseen täällä yksinäistä elämää.

Virtasen ja myös ohjauksesta vastaavan Ida Heimosen libretto kertoo tämän kaiken, myös Hannikaisen epäilyt omista kyvyistään naismuusikkona ja ”toiseuden” edustajana Suomessa. Perinteistä oopperamuotoa rikotaan toimittajakertojan puheroolissa sekä etäännyttämistuokioissa, joissa kyseenalaistetaan koko oopperan mielekkyys.

Poikkeuksellista on myös viiden naislaulajan käyttö Hannikaisen eri vaiheiden esittäjinä, vuorotellen ja yhtaikaa. Hyvin Satu Honkala, Niina Laitinen, Johanna Lesonen, Varvara Merras-Häyrynen ja Anna-Maija Perttunen selvisivät, joskus ääntä olisi voinut antaa vähemmänkin. Isän ja Halffterin osan lauloi pätevästi Simon Barrad.

Tanssijat luonnehtivat valikoituja hetkiä osuvasti. Martti Laitisen johtama kahdeksanjäseninen soittajisto loihti yllättävän monipuolisen sointikuvan sekä sai Markus Virtasen sujuvan minimalistiset ja pirteät espanjalaisrytmit maalaamaan tunnelmia nautittavan värikkäästi.

Enää puuttuu, että saisimme kuulla Ann-Elise Hannikaisen musiikkia!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat