Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pianokonsertto on Seppo Pohjolan taidonnäyte

Seppo Pohjola näyttäytyy kantaesityksen saaneessa pianokonsertossaan yhtä kiehtovana säveltäjänä kuin muissakin suurimuotoisissa teoksissaan.

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Seppo Pohjola
Seppo Pohjola Kuva: Vesa-Matti Väärä

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Paavali Jumppanen, piano ja Olari Elts, kapellimestari. – Pärt, Pohjola, Brahms.

Arvo Pärtin Silhouette (2009) osoittautui hyvin ajankohtaiseksi teokseksi Radion sinfoniaorkesterin konsertin alkuun: sen inspiraationa on ollut Pariisi, ja nimen silhuetti viittaa Eiffel-torniin. Teoksesta tuli nyt kuusi vuotta sävellysajankohtansa jälkeen koskettava kumarrus viikon takaisen terrori-iskun uhreille.

Laji: klassinen

Säveltäjä: Pärt, Pohjola, Brahms

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Paavali Jumppanen, Olari Elts

Paikka: Musiikkitalo

Joka tapauksessa Pärtin puhdaslinjainen ja sisäistynyt sävelkieli sopii hyvin tällaisenkin tulkinnan tekemiseen. Pärtin mystinen visio ja sanonnan suoruus muodostavat kiehtovan yhdistelmän, jonka virolaiskapellimestari Olari Elts ja RSO tulkitsivat vahvasti.

Pariisi-aiheesta tuli väistämättä mieleen Seppo Pohjolan kamarimusiikkiteos New York New York, jota Pohjola sävelsi World Trade Centerin terrori-iskun jälkimainingeissa. Nyt Pohjola oli kuitenkin esillä uudella teoksella.

Kantaesityksen saaneessa pianokonsertossaan Pohjola näyttäytyy yhtä kiehtovana säveltäjänä kuin muissakin suurimuotoisissa teoksissaan. Konsertossa ei ole yhtään tyhjää kohtaa, vaan jännite säilyy koko ajan. Pohjolalla riittää tuoretta sanottavaa.

Puolen tunnin mittaisessa yksiosaisessa teoksessa tämä on suuren taidon osoitus. Pohjola kumartaa konserton alussa Tšaikovskin ensimmäisen pianokonserton suuntaan, ja monta kertaa pianon aiheista tulee mieleen 1900-luvun suuria pianosäveltäjiä.

Orkesteri ja piano ovat teoksessa koko lailla tasavahvoja. Solisti Paavali Jumppanen kasvatti intensiteettiä väsymättömästi, kunnes jännite huipentui lopun lyhyessä mutta hurjassa kadenssissa.

Johannes Brahmsin ensimmäisessä sinfoniassa hänen robusti orkesterisointi-ihanteensa ja musiikin ankara sisältö sopivat ihanteellisesti yhteen. Elts ja RSO jättivät ensimmäisen osan esittelyjakson kertaamatta, mikä horjutti kokonaisuuden tasapainoa. Tästä on tietenkin myös päinvastaisia mielipiteitä – joidenkin mielestä juuri kertauksen soittaminen tekee kokonaisuudesta liian etupainoisen.

Kuitenkin sinfonian traagisimmat hetket koetaan juuri ensimmäisessä osassa, ja ne vain pitäisi käydä läpi tarpeeksi tuimina, jotta viimeisen osan voittoisat tunnelmat tulisivat voimakkaammin esiin.

Muuten RSO ja Elts tekivät sinfoniasta kelpo tulkinnan, vaikka Musiikkitalon erottelevassa akustiikassa brahmsilainen sointi ei kenties välity kaikkein leveimpänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat