Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emanuel Tjeknavorian leikitteli äärivaikealla sonaatilla ja nousi yleisön suosikiksi Sibelius-viulukilpailussa

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
Kuva: Heikki Tuuli

Sibelius-viulukilpailun alkuerä Helsingin konservatoriossa.

Sibelius-viulukilpailuissa on ollut hauskaa ja mielenkiintoista panna merkille, ketkä soittajat yleisö valitsee suosikeikseen. Aplodien voimakkuus ja ennen kaikkea bravo-huutojen ja muun kiljumisen määrä on hyvä mittari.

Nimi: SIbelius-viulukilpailu

Laji: klassinen

Paikka: Helsingin konservatorio

Ensimmäisenä päivänä suosikkikilvan voitti kirkkaasti itävaltalainen, armenialaistaustainen Emanuel Tjeknavorian (s. 1995), joka soitti viimeisenä.

Tjeknavorian on loistava lahjakkuus. Hän valloitti yleisönsä jo iloisella hymyllään. Siitä jo saattoi päätellä, ettei hän jännittänyt yhtään ja että hän nautti esiintymisestään.

Alkuerän koetin- ja kompastuskivi on Bartókin sooloviulusonaatin ensimmäinen osa, josta tuomaristolle on varmaankin eniten hyötyä pudotuspelissä.

Niin vaikea teos kuin se onkin, ihmetellä vain täytyy, miten hyvin lähes kaikki soittajat sen hallitsivat.

Jotkut soittivat Bartókin sonaatin hankalia polyfonia- ja rytmirakenteita ja kaksoisotteita kuin kylmän, fanaattisen kiihkon vallassa.

Mitä suurempi taituri, sitä helpommalta äärivaikea sonaatti vaikutti. Tjeknavorian soitti sonaatin ensiosan nopeammin kuin moni muu ja pystyi myös leikittelemään sillä lennokkaasti.

Tjeknavorianilla on kauniisti säihkyvä, notkeä ääni viulussaan. Mozartin Rondoa hän soitti hymyssä suin, viehkeästi. Bachin a-molli-sonaatin kaksi osaa etenivät luonnollisen musikaalisesti. Sibeliuksen Novelette viehätti keveällä runollisuudellaan.

Kilpailun aloitti australialainen Katerina Nazarova (s. 1985). Tätä osaa tuskin kukaan kilpailija toivoo itselleen. Vaarana on, että ensimmäisten suoritusten muisto himmenee tuomariston mielissä.

Nazarova on kilvan senioreita, kokenut ja varmaotteinen soittaja, vahva persoonallisuus. Bartókin sonaattia hän soitti purevan päättäväisesti ja ilmeisen tarkoituksellisesti hieman karhealla, terävällä äänellä. Bachissa viulun sointi muuttui kirkkaan lineaariseksi. Mozartin Rondosta hän teki kepeää hoviviihdettä, ja Sibeliuksen Novelette oli intohimoisen romanttista salonkibravuuria. Jännittävää, miten soiton ilme vaihtui täysin kappaleesta toiseen.

Japanilainen Seiji Okamota (s.1994) oli päivän toinen hymyilevä soittaja. Hänen viulunsa soi valoisan ja lämpimän sirosti sekä vaivattoman taiturillisesti. Bartók jäi sarjaksi impressioita, ilman suurta kokonaiskaarta.

Suomalainen Pekko Pulakka (s. 1992) keskitti tahdonvoimansa Bartókin sonaattiin, joka eteni iskevän jäntevästi. Muut numerot soivat taidokkaan musikaalisesti, mutta hieman varovaisesti.

Maanantain huippuja oli ranskalainen, Moskovassa syntynyt Fedor Rudin (s. 1992), joka on myös kilvan kansainvälisesti menestyneimpiä viulisteja. Kenelläkään toisella ei ollut yhtä loistavaa, lennokasta ja vapaata jousitekniikkaa kuin hänellä, eikä yhtä suurta ja lämpimästi hehkuvaa sointia viulussaan. Leveä cantilena virtaa kuin luonnostaan hänen viulustaan.

Bartók säihkyi nopea- ja joustavaliikkeisenä kaikissa teräväsärmäisissä äkkikäänteissään, täynnä sytyttävää rytmistä energiaa.

Erityisesti jäi mieleen Rudinin Bach-soitto. A-molli-soolosonaatin hitaassa osassa hän yhdisti tasaisesti sykkivän säestysrytmin ja vuolaasti laulavat kaksi- ja kolmiääniset melodiakulut, mikä ei ole helppo temppu.

Bach-numeroissa tuomaristoa varmastikin kiinnostaa, miten hyvin soittajat pystyvät loihtimaan moniäänisyyden illuusion. Jos soittajilla on viuluissaan kapea graafinen ääni, polyfoniakuva jää helposti hauraaksi.

Venäläinen Anna Savkina (s. 1994) on lyyrinen taituri. Venäläinen Lev Solodovnikov (s. 1987) soitti puolestaan vahvasointisin, iskuvarmoin solistisin vedoin. Bartókin sonaatin hän sai kuulostamaan dramaattiselta.

Saksalainen Friederike Starkloff (s. 1990) on hänkin herkkävireinen lyyrinen viulistilahjakkuus, jolla on hyvä tyylitaju ja sujuva tekniikka.

Sibeliuksen Balladissa Starkloffista puhkesi kuin yllättäen intohimoinen tummasointinen temperamentti.

Vaikutti siltä, että kaikki soittajat nauttivat Sibeliuksen viulukappaleista. Ne antavat luvan romanttiselle haaveilulle ja monia tilaisuuksia leiskahteleviin romanttisiin taiturieleisiin. Romanttisia tuntemuksia ne taitavat herättää myös yleisössä.

Yhdysvaltalainen Elly Suh (s. 1989) kuuluu kilvan pehmeisiin lyyrisiin kykyihin. Japanilainen Ryosuke Suho (s. 1995) sai aikaan yhden parhaista Bartók-tulkinnoista. Muotorakenteissa oli joustavan teräksistä jäntevyyttä ja soinnissa viiltävää timanttihehkua. Kirkkaasti säteilevää, analyyttisen tarkkaa työtä hän teki muutenkin.

Bartókin sonaatin vaikeus tuntui inspiroineen myös japanilaista Mai Suzukia (s. 1989), joka hänkin latasi siihen hehkuvan dynaamisen jännitteen. Venäläisen Elena Tarosyanin ( s. 1993) soitossa oli määrätietoista linjakkuutta sekä iskevän notkeaa taidokkuutta.

Yhdysvaltalainen Stephen Tavani (s. 1992) aloitti kiitävän säihkyvästi Mozartin Rondolla. Bachin a-molli-sonaatin finaalissa hänelle sattui kilvan ensimmäinen muistikatko. Harmillista. Bartókin sonaatissa oli epävarmuutta.

Ukrainalainen Diana Tishchenko (s. 1990) ihastutti yleisö Sibeliuksen Balladin temperamentikkaalla ja värikkäällä esityksellä. Bartókissa hänen otteensa herpaantui hetkittäin.

Ensimmäinen alkueräpäivä oli kirkas todiste kilvan korkeatasoisuudesta. Mutta mitä useampia soittajia kuulee, sitä enemmän suurempia ja pienempiä tasoeroja alkaa tulla esiin. Parhaiten jäävät mieleen soittajat, joissa monipuolinen taituruus ja tyylitaju yhdistyvät persoonalliseen säteilyvoimaan.

Heikki Tuuli
Sibelius-viulukilpailun maanantain huippuja oli ranskalainen, Moskovassa syntynyt Fedor Rudin.
Sibelius-viulukilpailun maanantain huippuja oli ranskalainen, Moskovassa syntynyt Fedor Rudin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat