Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bartók tekee eroja Sibelius-kilpailussa

Kulttuuri
 
Hannu-Ilari Lampila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Sibelius-viulukilpailuissa on ollut hauskaa ja mielenkiintoista panna merkille, ketkä soittajat yleisö valitsee suosikeikseen. Aplodien voimakkuus ja ennen kaikkea bravo-huutojen ja muun kiljumisen määrä on hyvä mittari.

Alkuerän koetin- ja kompastuskivi on Bartókin sooloviulusonaatin ensimmäinen osa, josta tuomaristolle on varmaankin eniten hyötyä pudotuspelissä. Niin vaikea teos kuin se onkin, ihmetellä vain täytyy, miten hyvin lähes kaikki soittajat sen hallitsivat. Jotkut soittivat sen hankalia polyfonia- ja rytmirakenteita ja kaksoisotteita kuin kylmän, fanaattisen kiihkon vallassa.

Nimi: SIbelius-viulukilpailu

Laji: klassinen

Paikka: Helsingin konservatorio

Mitä suurempi taituri, sitä helpommalta äärivaikea sonaatti vaikutti. Itävaltalainen, armenialaistaustainen Emanuel Tjeknavorian (s. 1995) soitti sonaatin ensiosan nopeammin kuin moni muu ja pystyi myös leikittelemään sillä lennokkaasti.

Suomalainen Pekko Pulakka (s. 1992) keskitti tahdonvoimansa Bartókin sonaattiin, joka eteni iskevän jäntevästi. Muut numerot soivat taidokkaan musikaalisesti, mutta hieman varovaisesti.

Maanantain huippuja oli ranskalainen, Moskovassa syntynyt Fedor Rudin (s. 1992), joka on myös kilvan kansainvälisesti menestyneimpiä viulisteja. Kenelläkään toisella ei ollut yhtä loistavaa, lennokasta ja vapaata jousitekniikkaa, eikä yhtä suurta ja lämpimästi hehkuvaa sointia viulussaan. Leveä cantilena virtaa kuin luonnostaan hänen viulustaan.

Erityisesti jäi mieleen Rudinin Bach-soitto. A-molli-soolosonaatin hitaassa osassa hän yhdisti tasaisesti sykkivän säestysrytmin ja vuolaasti laulavat kaksi- ja kolmiääniset melodiakulut, mikä ei ole helppo temppu.

Bach-numeroissa tuomaristoa varmastikin kiinnostaa, miten hyvin soittajat pystyvät loihtimaan moniäänisyyden illuusion. Jos soittajilla on viuluissaan kapea graafinen ääni, polyfoniakuva jää helposti hauraaksi.

Vaikutti siltä, että kaikki soittajat nauttivat Sibeliuksen viulukappaleista. Ne antavat luvan romanttiselle haaveilulle ja monia tilaisuuksia leiskahteleviin romanttisiin taiturieleisiin.

Ensimmäinen alkueräpäivä oli kirkas todiste kilvan korkeatasoisuudesta. Mutta mitä useampia soittajia kuulee, sitä enemmän suurempia ja pienempiä tasoeroja alkaa tulla esiin. Parhaiten jäävät mieleen soittajat, joissa monipuolinen taituruus ja tyylitaju yhdistyvät persoonalliseen säteilyvoimaan.

Lue lisää Sibelius-viulukilpailusta osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat