Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-viulukilpailussa kuultiin kireitä ja kiukkuisia esityksiä – alkuerät päättyvät keskiviikkoiltana

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
Sara Etelävuori
Sara Etelävuori Kuva: Heikki Tuuli

Sibelius-viulukilvan toisen alkueräpäivän iltana viimeinenkin suomalaiskilpailija päätti alkueräurakkansa ja jäi jännittämään mahdollista välieräpaikkaa. Keskiviikoksi ja viimeiseksi alkueräpäiväksi ei osunut yhtään suomalaissoittajaa.

Maanantaina soittaneen Pekko Pulakan ja tiistaiaamun aloittaneiden Kasmir Uusituvan ja Juho Valtosen alkueräsoittojen jälkeen yleisö taputti myrskyisesti, huusi bravoota, ja nuoriso vielä kiljahteli innoissaan.

Nimi: Sibelius-viulukilpailu

Laji: klassinen

Paikka: Helsingin konservatorio

Kun Sara Etelävuori (s. 1990) oli päättänyt alkueräsuorituksensa viimeisenä suomalaisena tiistai-iltana Konservatorion salissa, yleisöstä kuului vain lämpimiä aplodeja – ja ehkä yksi vaimea bravo-huuto.

Kummallista. Yhtä hyvinhän Etelävuori soitti kuin muutkin suomalaiset.

Ehkä yleisön innon oli sammuttanut Bartókin sooloviulusonaatin viiltävän älyllisen ja vaikeatajuisen ensiosan sahaaminen, joka alkoi kuulostaa yhä rasittavammalta.

Myönnän, että 25 Bartók-numeron jälkeen aloin tuntea itseni hieman allergiseksi tälle musiikille, varsikin kun suurin osan sen esityksistä oli sangen kireitä, kirskuvia ja jopa kiukkuisiakin.

Etelävuori soitti Bartókinsa ärhäkän iskevään tyyliin, kuten moni muukin. Oli mielenkiintoista havaita, miten tämä teos jännitti monia soittajia. He psyykkasivat itseään hiljaisella hetkelle ennen heittäytymistä pirullisen vaikean teoksen myllytykseen.

Ehkä oli ladattava elimistöön adrenaliiniruiske, joka herätti taisteluhalun ja auttoi hyökkäämään raivokkaasti Bartókin kimppuun.

Alkuerän Bach -, Mozart - ja Sibelius -numeroita on ollut sen sijaan mukavaa kuunnella. Ne eivät ole aiheuttaneet teknisiä ongelmia, vaan ovat sujuneet yleensä hienosti. Tyylillisiä ja tulkinnallisia vivahde-eroja on ollut tietysti paljon.

Mozartin Rondossa Etelävuori osoitti hallitsevansa klassista tyyliä. Bachin E-duuri-partitan hidas osa keinui miellyttävästi valoisine polyfoniakulkuineen. Sibeliuksen Souvenir-romanssi soi leveänä romanttisena cantilenana.

Tiistaiaamun suomalaisista Uusitupa tuntui saaneen korkeammat desibelimäärät kuin Valtonen.

Uusitupa aloitti Bachin E-duuri-partitan kahdella osalla. Hänen viulussaan on siron kaunis, vivahteikas sointi, ja hänessä on suurta musikaalista herkkyyttä. Bachin moniääniset kulut hengittivät kirkkaan laulavasti.

Bartókin sooloviulusonaatin ensiosaa Uusitupa rakenteli kaikessa rauhassa huolellisen tarkasti ja selvitti sen suuret tekniset ongelmat tyylikkäästi. Hätäilemättömän otteensa avulla hän löysi teoksesta persoonallisen lyyrisen ulottuvuuden, joka poikkesi edukseen monista hyökkäävän rajuista esityksistä.

Valtonen on täysin erilainen soittajatyyppi kuin Uusitupa. Hän etenee solistisen rohkein ottein, iskevin jousenvedoin. Impulsiivisessa lennokkuudessaan hän haksahtaa joskus pieniin huolimattomuuksiin, eikä muista aina kontrolloida joka säveltä. Jälki on joskus rouhivaa.

Tiistain aamuerän paras oli kiinalainen Xiao Wang (s. 1986), joka edustaa jalon klassista soittotyyliä. Kun kuunteli tämän kiinalaismiehen sopusointuista ja lämpimän laulavaa soittoa, heräsi hymyilevän rauhallinen olo.

Wang sai Bartókin sooloviulusonaatin kuulostamaan klassisen kirkkaalta teokselta, jonka kaikki jännitteet ja tulitukset olivat tasapainossa ja jossa rajuimmatkin rytmisähinät syttyivät säteilemään. Kirkkaus yhdistyi salaperäiseen tunnelmaan.

Kilpailijoista on kaksi kolmasosaa naisia, ja Wangia seurasi tiistaina kymmenen naisen sarja.

Eteläkorealainen Jungyoon Yang (s. 1986) on erinomainen hienostunut tyylitaituri. Bartókiin hän loihti mielenkiintoisen valittavan sävyn. Yhdysvaltalainen Nancy Zhou (s. 1993) kuuluu hänkin alkukilpailun parhaisiin. Hänessä on lämpöä ja värikkyyttä. Kiihkeän Bartókin jälkeen hän rauhoitti itsensä kauniisti Sibeliuksen Berceusellä.

Kilpailun kuopus on japanilainen Minami Yoshida (s. 1998). Tässä on temperamentikasta energiaa säteilevä, vahvaotteinen lahjakkuus, jolla on viulussaan yksi kilpailun suurimmista äänistä.

En osaa laittaa heitä paremmuusjärjestykseen. Ehkä voisi pitää parhaana sitä, jonka soitosta tykkää eniten. Mutta jos pitääkin kaikkien soitosta yhtä paljon?

Japanilainen Naoka Aoki (s. 1992) vaikuttaa temperamentiltaan rauhalliselta. Hänen musikaalista ja lämmintä soittoaan oli ilo kuunnella. Bartókissa oli hieman samantapaista persoonallista lyyristä virettä kuin Uusituvan tulkinnassa.

Tiistai-illan eteläkorealaiset Wonhee Bae (s. 1987) ja Hannah Soojin Koo (s. 1994) ovat samantyyppisiä taitavia soittajia, jotka eivät erottuneet persoonallisuuksina.

Ennen Etelävuorta soitti myös saksalainen Sarah Christian (s. 1990), joka sai osan yleisöstä innostumaan täysin yllättäen bravo-huutoihin. Kieltämättä Christian soitti Mozartin Rondon ja Sibeliuksen Noveletten hyvin viehättävästi, mutta niin on soittanut moni muukin.

Christianin jousenkäyttö ja fraseeraus olivat Mozartin Rondossa erityisen taidokasta. Jousenvaihdot olivat ilmavan notkeita, ja jousi liikkui pitkissä linjoissa vivahteikkain painotuksin ja rytmeissä sirosti.

Sibeliuksen Novelettessa Christian veti jousellaan hienostunutta, laulavaa romanttista pitkää linjaa.

Tuskin jousitekniikan finessit voivat kuitenkaan olla syynä yleisön riemastumiseen.

Joku on saattanut ihmetellä, miksi alkuerässä on niinkin helpolta vaikuttavia tehtäviä kuin Mozartin Rondo ja Sibeliuksen viulukappaleet. Mozart on tuntunut olleen viulisteille kuin valoisaa terapiaa. Jos temperamentista ei ollut ilmennyt merkkejä muissa kilpailuteoksissa, Sibeliuksen musiikki on saanut jokaisen soittajan romanttiset intohimot ja taiturielkeet syttymään.

Tuomaristolle Mozart- ja Sibelius ovat epäilemättä testejä, joilla tutkitaan klassisen ja romanttisen soittotyylin ja jousitekniikan hallintaa.

Venäläinen Marina Grauman (s. 1994) soitti teoksensa vauhdikkaan iskevästi, kaikki hieman samaan yleistyyliin. Sibeliuksen Danse caractérisque sai hänen virtuoosiminänsä leimahtamaan.

Tiistain päätti ranskalainen Anna Göckel (s. 1992), joka soitti taituruutta, tyylitajua ja runollista herkkyyttä jopa Bartókissa.

Lue myöhään keskiviikkoiltana hs.fi:stä pääsivätkö suomalaiset jatkoon. Torstai on välipäivä ja välierät alkavat perjantaiaamuna Konservatorion salissa. Finaaliin pääsevät kuullaan sunnuntai-iltana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat