Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välierään tungos Sibelius-kilvassa

Kulttuuri
 
Hannu-Ilari Lampila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Markus Jokela
Kuva: Markus Jokela

Sibelius-viulukilpailun osanottajat odottivat myöhään keskiviikkoiltana tietoa välierään pääsevistä viulisteista.

Tuomariston ratkaisun löydät Helsingin Sanomien verkkosivulta.

Nimi: Sibelius-viulukilpailu

Laji: klassinen

Paikka: Helsingin konservatorio

Neljästä suomalaisesta Pekko Pulakka soitti maanantaina Béla Bartókin sonaatin iskevän jäntevästi. Muut numerot soivat taidokkaan musikaalisesti, mutta hieman varovaisesti.

Tiistaiaamuna Kasmir Uusitupa osoitti suurta musikaalista herkkyyttä. Bachin moniääniset kulut hengittivät kirkkaan laulavasti.

Bartókin sooloviulusonaatin ensiosaa Uusitupa rakenteli kaikessa rauhassa huolellisen tarkasti ja selvitti sen suuret tekniset ongelmat tyylikkäästi.

Hätäilemättömän otteensa avulla hän löysi teoksesta persoonallisen lyyrisen ulottuvuuden, joka poikkesi edukseen monista hyökkäävän rajuista esityksistä.

Heti Uusituvan jälkeen soittanut Juho Valtonen on täysin erilainen soittajatyyppi. Hän etenee solistisen rohkein ottein, iskevin jousenvedoin. Impulsiivisessa lennokkuudessaan hän haksahtaa joskus pieniin huolimattomuuksiin, eikä muista aina kontrolloida joka säveltä. Jälki on joskus rouhivaa.

Koko tiistain paras oli kuitenkin kiinalainen Xiao Wang (s. 1986), joka edustaa jalon klassista soittotyyliä.

Kun kuunteli tämän kiinalaismiehen sopusointuista ja lämpimän laulavaa soittoa, heräsi hymyilevän rauhallinen olo.

Uusituvan ja Valtosen alkueräsoittojen jälkeen yleisö taputti myrskyisesti, huusi bravoota, ja nuoriso vielä kiljahteli innoissaan. Kun Sara Etelävuori (s. 1990) oli päättänyt alkueräsuorituksensa viimeisenä suomalaisena tiistai-iltana, yleisöstä kuului vain lämpimiä aplodeja – ja ehkä yksi vaimea bravo-huuto. Kummallista. Yhtä hyvinhän Etelävuori soitti kuin muutkin suomalaiset.

Etelävuori soitti Bartókinsa ärhäkän iskevään tyyliin, kuten moni muukin. Mozartin Rondossa hän osoitti hallitsevansa klassista tyyliä. Bachin E-duuri-partitan hidas osa keinui miellyttävästi valoisine polyfoniakulkuineen. Sibeliuksen Souvenir-romanssi soi leveänä romanttisena cantilenana. Kaikkein parhaisiin kuuluvia soitti myös keskiviikkona. Välierään tuntui olevan suorastaan tungosta. Suomalaisilla riitti jännitettävää.

Tuoreet tiedot välierään päässeistä verkossa: hs.fi. Viulukilpailun välierät alkavat huomenna perjantaina Konservatorion salissa. Finaali on Musiikkitalossa ensi tiistaista torstaihin klo 18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat