Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Auvisen Junker Twist on huima orkestraation taidonnäyte

Kulttuuri
 
Annmari Salmela
Kai Sinervo
Säveltäjä Antti Auvinen ottaa kantaa aikamme ilmiöön Radion sinfoniaorkesterin tilausteoksessa Junker Twist.
Säveltäjä Antti Auvinen ottaa kantaa aikamme ilmiöön Radion sinfoniaorkesterin tilausteoksessa Junker Twist. Kuva: Kai Sinervo

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Kari Kriikku, klarinetti ja Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari. – Auvinen, Chin, Sibelius.

Siellä se teutaroi, ”peräkammarin kansallissosialisti” ahtaissa huoneissaan. Ehkä on nautittu miestä väkevämpääkin. Mielessä väikkyy uusi uljas maailma, mutta jostain kaiken uhon keskelle on ilmestynyt se ravisuttavin ajatus: halu rakastaa ja olla rakastettu.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Auvinen, Chin, Sibelius

Esittäjä: RSO, Kari Kriikku, Jukka-Pekka Saraste

Paikka: Musiikktalo

Säveltäjä Antti Auvinen (s. 1974) ottaa kantaa aikamme ilmiöön Radion sinfoniaorkesterin tilausteoksessa. Junker Twist on huima orkestraation taidonnäyte.

Teoksessa rymistelee vuoroin maailmanvalloitukseen pyrkivä marssi ja tanssi, vuoroin vihasta käyttövoimansa saaneen ja siihen itsekin jo väsyneen miehen raskas hengitys. Vaikka aihe on raskas, teos ei sitä ole. Jään odottamaan kokonaista terrori-sinfoniaa.

Eteläkorelainen Unsuk Chin (s. 1961) vie Kari Kriikulle sävelletyllä Klarinettikonsertollaan täysin toisiin maisemiin. On vaikea asettaa mielensä impressionistiseen linnun lepattelun ihailuun, kun pulssi ei ole vielä Auvisen jäljiltä tasaantunut. Kriikku kuitenkin viettelee virtuositeetillaan unikuvien maailmaan.

Soolosoitin taipuu käsittämättömiin ilmaisun ihmeisiin. Esimerkkinä olkoon Hymnos-osan pelkällä klarinetilla soitettu multifoninen pianissimo-koraali.

Orkesterin äänimaailma rahisee ja venyttää aikakäsitystä. Lyömäsoitinten huima runsaus palvelee samaa kuin Junker Twistissäkin, kokonaiskuvaa. Valoisien uninäkyjen sisältä pääsee – tai joutuu – ulos vain orkesterin rikkoessa äänimaton.

Jean Sibelius oli asettanut tavoitteekseen viidennen sinfoniansa valmistumisen 50-vuotispäivikseen 8.12.1915. Nyt tuon version esitti RSO Jukka-Pekka Sarasteen johdolla.

Mieli nyrjähtää kolmannen kerran. Niin paljon Sibelius on vielä muokannut sinfoniaansa kantaesityksen jälkeen. Seikkailu puolitutussa maastossa hymyilyttää välillä soittajiakin.

Onneksi on Yle Areena. Nämä mestariesitykset kannattaa nauttia yksittäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat