Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmeviulisti Kerson Leong ällistytti, mutta ei kirinyt Sibelius-kilvan finaaliin

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
Kerson Leong kuvattuna Sibelius-kilpailun alkuerässä keskiviikkona.
Kerson Leong kuvattuna Sibelius-kilpailun alkuerässä keskiviikkona. Kuva: Heikki Tuuli

Sara Etelävuoren upea välieräsuositus herätti suomalaisyleisössä toiveen finaalipaikasta. Moni pettyi. Suomalaista viulistia ei tällä kertaa kuulla tiistaista torstaihin kestävässä loppukilpailussa Musiikkitalossa. Finalistit ovat Friederike Starkloff, Emmanuel Tjeknavorian, Minami Yoshida, Nancy Zhou, Mayumi Kanagawa ja Christel Lee

Kilpailun suurin yllätys taisi olla, ettei nuori kanadalainen ihmeviulisti Kerson Leong saanut finaalipaikkaa.

Kun Leong soitti sunnuntaisessa välierässä, ilmassa alkoi olla jo sensaation tuntua. Yleisö oli Leongin myrskyisästä taidonpurkauksesta aivan ihmeissään, ällikällä lyöty. Ketään toista kilpailijaa ei taputettu ja hurrattu neljää kertaa esiin vastaanottamaan suosionosoituksia.

Heti alkuerässä Leong osoittautui huippulahjakkuudeksi. Väieräohjelmallaan hän hätkähdytti yleisön viulunsa energisellä säteilyllä, hurjalla tahdonvoimallaan ja osaamisasteikkonsa laajuudella.

Leong aloitti välieräohjelmansa Brahmsin d-molli-sonaatilla. Hänellä oli otteessaan ja soinnissaan leveää ja romanttista hehkua ja kohisevaa rytmiikkaa. Ravelin Tziganen loppunousussa Leong piti päätähuimaavaa vauhtia, tosin tarkkuuden kustannuksella. Pianisti Timo Koskinen pysyi hyvin Tziganen loppukirin vauhdissa mukana. Brahmsia hän väritteli orkestraalisesti.

Niin taiturillisesti kuin Leong rynnisti ja hehkutteli, finaaliin tämän toiseksi nuorimman kilpailijan häikäisevä meno ei vienyt häntä. Ehkä Leong on liian omapäinen hurjastelija tuomariston makuun. Leongin ohi finaalin ylsi kilpailun kuopus, 17-vuotias japanilainen Minami Yoshida, superlahjakkuus hänkin.

Sunnuntain eli viimeisen välieräpäivän soittajista tuomaristo äänesti finaaliin vain yhdysvaltalaisen Christel Leen. Hän on omia suosikkejani, jota toivoinkin hartaasti kuulevani myös finaalissa.

Lee soitti Janáčekin kansanmusiikkisävyisen viulusonaatin luonnonläheisen kauniisti ja loihti siihen raikasta motiivielämää, rytmisykettä ja hymnimäisesti virtaavaa melodisuutta.

Sibeliuksen humoreskit lämmittivät sibeliaanisilla melodiatunteillaan, rytmisellä elävyydellään ja taiturillisella leikkimielellään.

Saint-Saënsin ja Ysaÿen valssikapriisi oli välierän elegenteimpia taiturisuorituksia. Lee ei pitänyt turhaa kiirettä, ja kohtuulliset tempovalinnat varmistivat osaltaan sen, että Leen intensiivisen ja tasaisen viulun sointi säilytti aina kauniin, täyteläisen ja vivahteikkaan sointinsa.

Juhani Lagerspeztistä Lee sai taiturillisen tarkan ja herkkäkuuloisen pianistin.

Muille viimeisen välieräkilvan soittajille kävi huonommin. Korelainen Bomsori Kim pääsi viisi vuotta sitten Sibelius-kilpailun finaaliin, mutta tällä kertaa hänellä ei ollut onnea äänestyksessä.

Kimin siron soitto on hyvin taidokasta, musikaalista ja puhdasta. Hänessä ei ole kuitenkaan säteilyvoimaa, joka olisi tällä kertaa erottanut hänet korkeatasoisesta joukosta.

Schubertin A-duuri-sonaatissa Kimin viulu lauloi lyyrisen vivahteikkaasti ja kepeän tanssillisesti. Pianistinaan hänellä oli Timo Koskinen.

Sunnuntai-illan kolmesta viimeisestä soittajasta oli varma, ettei finaalipaikka aukene heistä kenellekään. Paras oli 18-vuotias kiinalainen Zeyu Victor Li, jonka soitto henkii valoisaa musikaalisuutta. Prokofjevin toinen viulusonaatti sai Raija Kerpon kanssa eloisan notkean tulkinnan. Se soi klassisen kirkkaasti ja samalla fantasiamaisesti

Yhdysvaltalainen Richard Lin on tunnollisen tarkka ja tyylikäs, mutta melko voimaton ja persoonaton soittaja. Miellyttäväähän näin soman taidokasta soittoa on kuunnella, mutta siihen kaipasi karaktääriä varsinkin Prokofjevin toisessa viulusonaatissa.

Eteläkorealainen Kyung Ji Min sai Debussyn viulusonaatin säteilemään ja pyrähtelemään viehättävästi. Muissa teoksissa hänen siron musikaalinen, hyvin miellyttävä otteensa jäi hennoksi ja ponnettomaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat