Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eeppistä jazzia pyörätuolista

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Santiago Felipe
Kamasi Washington konsertoimassa New Yorkissa elokuussa 2015.
Kamasi Washington konsertoimassa New Yorkissa elokuussa 2015. Kuva: Santiago Felipe

Jazz Kamasi Washington ja yhtye Circusissa.

Kuluvan vuoden kohutuimman sekä kehutuimman jazzartistin, säveltäjä ja tenorisaksofonisti Kamasi Washingtonin sisääntulo oli poikkeuksellinen.

Laji: Jazz

Säveltäjä: Kamasi Washington

Esittäjä: Kamasi Washington ja yhtye

Paikka: Circus

Ei ehkä aivan yhtä eeppinen kuin massiivinen ensialbumi The Epic, mutta melkein.

Hänet työnnettiin lavalle pyörätuolissa, oikea jalkaterä ja nilkka tiukassa lastoitetussa paketissa, johon ne käärittiin viikonvaihteessa Norjassa.

Tiukka on ollut myös Washingtonin ensimmäinen Euroopan kiertue: 24 keikkaa 27 päivässä 24 kaupungissa, joista Helsinki oli viimeinen. Seuraava esiintyminen on ensi viikolla kotikaupungissa Los Angelesissa, sen Club Nokiassa (sic).

Kiertueväsymys tai epämukava soittoasento – isokokoinen Washington istui koko kahden tunnin keikan korkealla jakkaralla – eivät heijastuneet silti musiikkiin.

Tai ehkä viimeisenä iltana oli varaa olla vielä vähän rennompi ja ylivuotavaisempi. Sekä hyvässä että vähemmän hyvässä.

Toukokuussa julkaistu kolmen levyn ja kolmen tunnin The Epic on oktetteineen, gospel-kuoroineen ja jousiorkestereineen teos, jota on hankala esittää kiertueella. Mutta laulajalla täydennetty kahden rumpalin sekstetti soi heti alussa kokoaan muhkeammin.

Konsertin kärkeen esitetyissä ja väkevillä sooloilla vedetyissä kappaleissa Change of The Guards ja Re Run tiivistyi myös se, mikä Washington yrityksessä on vaikuttavinta – käsin kosketeltava yhteisöllisyys.

Kokoonpanon kolmekymppiset muusikot ovat ehtineet soittaa yhdessä niin pitkään, että perinnetietoinen ja spirituaalinen ”deep-jazz” ei vaikuta kopioidulta, ulkoa opitulta.

Washington olisi ollut The Epicin ja eeppisen maineen veroinen, jos olisi malttanut lopettaa ajoissa tai paradoksaalisesti ainakin karsia. Herkistävää isoäidistä kertovaa balladia seurasi kuitenkin toinen tunti tavanomaisempaa funk-poljentoisempaa musiikkia, joka ei liikuttanut rumpuotteluineen enää yhtä elähdyttävästi.

Harri Uusitorppa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat