Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-kilpailun finalistit valloittivat loistokkuudellaan

Kulttuuri
 
Hannu-Ilari Lampila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Jean Sibelius -kilpailun finaalista on tulossa hyvin jännittävä. Taso on erittäin korkea, mikä todistaa kilpailun kansainvälisestä vetovoimasta ja arvostuksesta.

Saksalainen Friederike Starkloff aloitti tiistaina ensimmäisen finaalipäivän loppuunmyydyssä Musiikkitalossa. Hän soitti Sibeliuksen viulukonserton yhdessä Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa.

Nimi: Sibelius-viulukilpailu

Laji: Klassinen musiikki

Esittäjä: Friederike Starkloff, Emmanuel Tjeknavorian, Nancy Zhou, Mina Yoshida

Paikka: Musiikkitalo

Starkloffin suoritus ei tehnyt kohahduttavaa vaikutusta. Hän soitti konserton korrektin taidokkaaseen, solakasti laulavaan konserttimestarityyliin. Tempot olivat hitaita, ote aika hento ja teknisesti vaativimmissa kohdissa hieman hauras.

Starkloffin viulu on vuodelta 2014, Julia Maria Paschin rakentama. Se on kelpo soitin, joka soi pitkissä melodialinjoissa lyyrisen runollisesti. Säteilevää iskuvoimaa soittimessa ei ole, ainakaan vielä. Starkloffin atakki olisi saanut olla purevampi joissain ylöspäin pyrähtävissä jouksutuksissa ja finaalin rytmivimmassa.

Pieniä säröjä tuli kuuluville silloin tällöin. Niin herkästi kuin Starkloff kuuntelikin orkesteria, joissain siirtymissä yhteistyö ei ollut hänen osaltaan aivan varmaa.

Starkloffia seurasi Emmanuel Tjeknavorian, joka soitti Brahmsin viulukonserton. Kuten alku- ja välierässä hän valloitti nytkin yleisön eloisalla taituruudellaan, musikaalisella herkkyydellään ja hurmiomaisella soitto-ilollaan.

Alku- ja välierän perusteella olisi voinut odottaa, että Tjeknavorianin Guadagnini-arvoviulu olisi hehkunut kantavammin. Sen kauniisti laulava ja säihkyvä sointi jäi ainakin nyt hieman kapeaksi.

Brahmsin viulukonsertto on sinfoninen teos, jossa viulu kietoutuu usein läheisesti orkesterin kudokseen. Solisti ja orkesteri täydentävät toisiaan ja vahvistavat yhdessä vaikutustaan.

Hannu Lintu piti solistien ja orkesterin välisen suhteen useimmiten balanssissa ja vuorovaikutuksen tiiviinä.

Tjeknavorianin viulu punoi ensiosassa kimmeltäviä säestyskuvioita, puhkesi säteilevään legato-linjaan ja iski tulisia kaksoisoterytmejä. Kadenssi oli runollinen taituruusnäyte.

Hitaassa osassa sooloviulu lauloi lyyrisen kauniisti ja kuunteli herkästi puupuhallinten sooloja sekä yhteissointeja, joita se koristeli monin kuvioin.

Rondo-finaalissa Tjeknavorian räiskytteli riemukkaasti repäiseviä unkarilaisrytmejä orkesterin rytmisessä ristiaallokossa.

17-vuotias japanilainen Minami Yoshida on pieni, hyvin tyttömäiseltä ja ujolta vaikuttava nuori nainen. Soittaessa hänestä tulee voimanpesä ja tahdonvoimaa säteilevä virtuoosi.

Sibeliuksen viulukonserttoa Yoshida soitti kuin kokenut mestari, joskin tällaiseen nuoruuden lennokkaaseen intoon ja intohimoon harva vanhempi soittaja yltää.

Häikäisevää olivat niin Yoshidan energisesti eteenpäin kiitävä taituruus kuin hänen kirkas, erehtymätön varmuutensa. Hänen otteensa oli kautta matkan purevan tiivis myös kaikissa nopeissa virtuoosijuoksutuksissa.

Ihmeteltävää oli jo Yoshidan viulun voimakkaassa ja leveässä äänessä. John Storgårdsin johtaman Helsigin kaupunginorkesterin ei tarvinnut yhtään pidätellä soittoaan. Päin vastoin, Storgårds antoi täyden pauhun puhjeta orkesterista ja saattoi olla varma, että Yoshidan viulu kantaa varmasti kaikkein ylimpänä.

Yoshida sai HKO:n innostumaan sellaiseen hehkuvaan soittohurmokseen, jota ei ihan joka konsertissa saa kokea.

Finaalissa Yoshida ja orkesteri syttyivät huumaavaan rytmihurmioon. Yoshidan taituruus kasvoi yhä vain huikemmaksi, ja oli samalla täydellisen kaunista.

Yhdysvaltalainen Nancy Zhou oli myös Sibelius-viulukilpailun finalisteja vuonna 2000. Silloin hän räväytteli teksasilaisen tytön vallattomia otteita, joihin ainakin itse muistaakseni ihastuin. Silloin hän oli vain 17-vuotias ja hänessä oli loistavien musikaalisten taiturinkykyjen ohella myös tervettä uhmamieltä.

Nyt Zhou on viisi vuotta vanhempi, hyvin nuori siis edelleen, mutta kypsynyt ja kultivoitunut kurinlalaiseksi ja tyylitietoiseksi. Spontaani herkkyys ja värikkyys eivät ole onneksi kadonneet minnekään.

Zhou soitti Tšaikovskin viulukonserton yhdessä Storgårdsin johtaman HKO:n kanssa. Konserton lumovat melodiat lauloivat leveän romanttisesti, täynnä tšaikovskiaanista tunnetta, jota myös orkesteri tarjoili yleisölleen. Taiturillisesta loistosta ei jäänyt myöskään mitään puuttumaan.

Valloittavien esitysten jälkeen yleisöllä voi olla vaikeuksia päättää, ketä pitäisi suurimpana suosikkinaan ja voittajaehdokkaanaan. Ehdotukseni on: antakaa omien makumieltymysten ratkaista lempiviulistin valinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat