Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-viulukilpailun toinen finaalipäivä: Christel Leen Bartók-tulkinta teki vaikutuksen

Kulttuuri
 
Christel Lee
Christel Lee

Sibelius-viulukilpailun kuopus, 17-vuotias japanilainen Minami Yoshida hämmästytti ja valloitti ensimmmäisenä finaalipäivänä Sibeliuksen viulukonserton lennokkaasti laulavalla ja mahtavaa rytmienergiaa hehkuvalla esityksellään.

Toisena finaalipäivänä Yoshida soitti Tšaikovskin viulukonserton. Kaksi suurta romanttista viulukonserttoa oli valtaisa ponnistus nuorelle viulistille.

Nimi: Sibelius-viulukilpailun finaalin toinen päivä

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Sibelius, Tšaikovski, Bartók

Esittäjä: Mayumi Kanagawa, Christel Lee, Minami Yoshida, Nancy Zhou

Paikka: Musiikkitalo

Vaikutti siltä, että Yoshida oli latautunut ennen kaikkea Sibeliukseensa. Tšaikovskin konsertossa hän ei yltänyt yhtä loistokkaaseen lentoon. Hänen keskittymiskykynsä ja kontrollinsa eivät olleet enää yhtä varmoja ja tahdonlujia.

Hienoinen alkukankeus vaivasi. Ensiosan soinnissa oli hieman kitkaa varsinkin kaksoisotteissa. Pieniä puhtaushäiriöitä esiintyi pitkin koko konserton matkaa.

Ensiosan kadenssin jälkeen Yoshida vapautui ja itsevarmuus kasvoi. Ehkä hän oli jännittänyt sitä.

Hitaassa osassa Yoshidan viulusta kasvoi vahvaa ja pitkää, tunnetta tiukkuvaa melodialinjaa. Finaalin rytmiriehaa hän räiskytteli vauhdikkaasti. Nopeita staccato-rytmejä hän pompotteli niin taiturillisen tulisesti, että kipinöitä tuntui singahtelevan ilmaan.

Yoshidalla on viulussaan niin voimakas ääni, ettei Hannu Linnun tarvinnut juuri pidätellä Radion sinfoniaorkesterin sointiaaltoja.

Toisen finaalipäivän oli aloittanut yhdysvaltalainen Mayumi Kanagawa soittamalla Sibeliuksen viulukonserton John Storgårdsin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.

Niin taidokkaasti ja vivahteikkaasti kuin Kanagawa konserton soittikin, solistiseen hehkuun hän ei syttynyt. Hänen kaunissointisen viulunsa ääni on siron lyyrinen, aika hento.

Sibeliuksen konserton ensiosa ja hidas osa liitelivät unenomaisen kevyesti ja runollisesti.

Joskus Kanagawa ikään kuin pysähtyi hetkeksi haaveisiinsa. Storgårdsin viivytti orkesterin kulkua ja odotti solistin havahtumista. Näiden hetkien jälkeen Kanagawan viulu lähti haltioituneena uuteen lentoon.

Konserton finaalissa Kanagawa soitti tarkkuuteen tähdäten varman päälle ja vältti virtuoosisten riskien ottamista. Huimaa loppunousua ei syntynyt.

Yhdysvaltalainen Christel Lee soitti alkuerässä ihmeen laulavasti ja kirkaslinjaisesti Bartókin pirullisen vaikean soolosonaatin ensimmäisen osan. Se oli mannaa korville kaiken sonaatissa kuullun raapimisen ja kirskuttelun jälkeen.

Äärivaikean teoksen maineessa on myös Bartókin toinen viulukonsertto, jonka Lee oli valinnut finaaliin. Tämä konsertto ei tee aina erityisen miellyttävää vaikutusta, mutta Leen viulun intensiivistä lyyristä laulua ja sähköistyneitä rytmipyrähtelyjä kuunteli ilokseen.

Leen viulu seikkaili ja kimmelsi värikkäästi Storgårdsin ja HKO:n loihtimassa fantastisessa sointimaailmassa, jossa tilanteet, karaktäärit ja sävelmaisemat vaihtuivat kaleidoskooppimaisesti.

Suurta valppautta vaadittiin niin puolelta kuin toiseltakin yllättävien käänteiden ja sävelkuvien virrassa. Bartókin konsertto tuntuu antavan solistille rapsodista vapautta, joskin toisaalta sen variaatiomuotoinen motiivikudos on organisaatioltaan hyvin tiukka ja tiiviis, mitä ei ehkä pane ensimmäiseksi merkille.

Toisen finaalipäivän johtoaseman soisin Leelle, joka teki yhdessä orkesterin kanssa Bartókin konserton soolosta lämpimästi säteilevän ja salaperäisen musikanttisen mielikuvitusretken. Tosin Minami Yoshida -puolueella lienee enemmän kannatusta.

Yhdysvaltalainen Nancy Zhou ja Linnun johtama RSO päättivät toisen finaalipäivän Sibeliuksen viulukonserttoon. Tässä oli suuren tyylin Sibelius-soittoa, leveän intohimoisesti ja vivahteikkaasti laulavaa, säihkyvän taiturillista sekä tulisen ja dramaattisen rytmikästä.

Zhoulla on upea- ja kantavaäänisessä viulussaan värikäs sointiasteikko mehevän tummista alaäänistä e-kielen eteerisiin leijailuihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat