Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runollinen Christel Lee otti ansaitun voiton

Kulttuuri
 

Christel Leen voitto ei ollut yllätys hänen soitettuaan Sibeliuksen viulukonserton kolmannen finaalipäivän päätteeksi Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Etukäteen saattoi olla täysin varma, että hän hallitsee Sibeliuksensa taiturillisen varmasti ja tyylikkäästi.

Leen viulussa oli tasaisen intensiivinen ja kauniisti kiiltävä sävy. Taiturillinen iskevyys syttyi tarpeen vaatiessa. Pienet alavireisyydet tosin kertoivat siitä, että Bartók oli syönyt hiukan voimia.

Nimi: Sibelius-viulukilpailu

Laji: klassinen musiikki

Paikka: Musiikkitalo

Edellisenä finaalipäivänä Lee oli tehnyt suuren vaikutuksen Bartókin huippuvaikean viulukonserton fantastisena tulkitsijana.

Kukaan finalisteista ei ollut tehnyt alku- ja välierässä sekä finaalissa yhtä luotettavaa työtä. Leellä on monipuoliseksi hiottu tekniikka ja erehtymätön tyylitaju.

Hänellä ei ole Emmanuel Tjeknavorianin tai Minami Yoshidan kaltaista räiskyvää, spontaania persoonallisuutta, mutta herpaantumatonta keskittymiskykyä, runollista ilmaisuvoimaa ja teknistä hallintaa sitäkin enemmän.

Yhtään heikkoa hetkeä Leellä ei ollut koko kilpailun aikana.

Kun ensipalkinto oli mennyt Leelle, osasi odottaa, että Tjeknavorian saa toisen palkinnon. Sibeliuksen viulukonserton hän soitti viimeisenä finaalipäivänä sen verran roiskivasti, että hänen voittomahdollisuuksiaan alkoi epäillä vahvasti.

Sibelius ja Helsingin kaupunginorkesteri innostivat hänet moniin hienoihin nousuihin ja liitoihin, mutta varsinkin finaalissa nuoren miehen kontrolli hieman lipsui taituruusnäyttöjen lomassa.

Friederike Starkloff ei kuulunut ennakkoon kärkisuosikkeihin. Brahmsin konsertossa hän teki kuitenkin niin upean nousun hieman epävarman ja hauraan Sibelius-soiton jälkeen, että hän ansaitsi kolmannen palkintonsa.

Kun Starkloff siirtyi Sibeliuksen konserton pohjoisesta tunnemaisemasta turvalliselle maaperälle Brahmsin konserttoon, hän oli kuin uusi viulisti. Hän punoi viulustaan varmaotteisesti jäntevää pitkää linjaa ja säteilevästi laulavaa vivahteikkuutta. Finaalin repäisevissä unkarilaisrytmeissä hän syttyi energiseen iskuvoimaan.

Starkloff kuunteli herkkävireisesti Storgårdsin johtamaa HKO:ta, joka tuki häntä lämpimästi ja joustavasti.

Mayumi Kanagawa soitti viimeisenä finaalipäivänä Alban Bergin ekspressionistisen viulukonserton yhdessä Linnun johtaman RSO:n kanssa. Teos sopi hänen kamarimusiikillisen hienostuneelle ja vivahteikkaalle otteelleen paljon paremmin kuin romanttista bravuuria vaativa Sibelius.

Kanagawan Berg-soitossa oli modernia lyyrisyyttä, älyllistä viileyttä yhtyneenä kuohuvaan elämänhaluun, katastrofitunnelmia, traagista hiljaisuutta ja hienovaraista vuorovaikutusta orkesterin kanssa.

Se oli koko kilpailun vangitsevimpia hetkiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat