Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibeliusta soitettiin huuliharpuilla, ja se toimi!

Kulttuuri
 
Huuliharppuyhtye Sväng on esittänyt kansanmusiikin ohella aiemmin myös Chopinin musiikkia. Nyt tartuttiin Sibeliukseen. Kuva on yhtyeen tuoreen Sväng plays Sibelius -levyn kansikuva.
Huuliharppuyhtye Sväng on esittänyt kansanmusiikin ohella aiemmin myös Chopinin musiikkia. Nyt tartuttiin Sibeliukseen. Kuva on yhtyeen tuoreen Sväng plays Sibelius -levyn kansikuva.

Kirjoitin äskettäin Helsingin Sanomiin jutun Toivo Kärjestä ja arvioin, että suomalaisille Kärki on yhtä tärkeä kuin Jean Sibelius.

Vihainen lukijapalaute kalahti postiin äänennopeudella: viihdemusiikista ei sovi puhua samana päivänä kuin sinfonioista ja konsertoista, sillä ”viihdehän ei ole kulttuuria, se on vain joutavaa ajankulua ihmisille, jotka eivät ymmärrä korkeakulttuuria”.

Laji: klassinen musiikki / kansanmusiikki

Säveltäjä: Jean Sibelius

Esittäjä: Sväng

Paikka: Musiikkitalon Camerata-sali

Keskiviikkoiltana istuin Musiikkitalon Camerata-salissa, samaan aikaan kun naapurisalissa viulistit pistelivät parastaan Sibeliuksen viulukonserton parissa. Cameratan penkissä tulin pakostakin miettineeksi, mitähän tästä sanotaan. Lavalla nimittäin soitettiin Sibeliusta – huuliharpulla.

Joku varmasti pitää (vielä vuonna 2015) tällaista kansallissäveltäjän teosten kansanomaista käsittelyä pyhäinhäväistyksenä. Mutta minäpä kerron rienaamista pelkääville uutisen: Sibelius huuliharpuilla soitettuna kuulosti erittäin hyvältä! Kultivoituneelta, muhevalta, ja mikä oli uutta, erityisen svengaavalta ja hauskalta.

Maailmallakin mainetta niittäneen huuliharppuyhtye Svängin jäsenet Eero Grundström ja Jouko Kyhälä olivat tehneet valtaisan työn sovittaessaan Sibeliuksen laajoja orkesteriteoksia, lauluja ja jousiorkesteriteoksia neljälle huuliharpulle.

Työ oli tehty hämmästyttävän hyvin. Esimerkiksi Karelia-sarjaan ja Lemminkäissarjan osaan Lemminkäisen kotiinpaluu oli saatu ongittua laajasta orkesteripartituurista juuri ne olennaisimmat melodiat, harmoniat ja rytmit, jotta musiikki saatiin kuulostamaan mahdollisimman aidolta.

Siinä olikin soittajilla olemista. Esimerkiksi Pasi Leino sai soittaa bassohuuliharpullaan milloin fagotin osuuksia, milloin kontrabassoja tai pasuunaa. Moneen se jättihuuliharppu taipuikin!

Jousiston lämmintä muhevuutta tai vaskien jylhää fanfaaria huuliharpusta ei irtoa. Mutta kun tyystin erikokoisia huuliharppuja oli neljä ja kun sovitukset oli tehty tarkasti, tulos oli hämmästyttävän täysipainoinen.

Neljän kansanmuusikon käsittelyssä teoksista nousi esiin myös sellaista kansanmusiikille ominaista tanssahtelevaa rytminkäsittelyä, johon sinfoniaorkesteri ei kykene – eikä tarvitsekaan kyetä.

Svängin Sibelius-projekti puolustaa paikkansa myös siitä syystä, että Sibelius otti runsaasti vaikutteita teoksiinsa juuri kansanmusiikista. Nelikon onnistui nostaa omalla musiikkikäsityksellään esiin juuri tätä puolta. Sväng toi Sibeliuksen musiikkiin kunnon pelimannihenkeä.

Meininki ei välity levyltä yhtä hyvin, mutta livekonsertissa kokemus oli hieno. Rakastettava ja innostava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat