Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikä alkaa painaa Motörheadia – Lemmyn soitto kulkee, mutta laulussa ei ollut enää entisenlaista voimaa

Kulttuuri
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Pitkän linjan rockyhtye Motörhead esiintyi nokkamies Lemmy Kilmisterin johdolla Helsingissä sunnuntaina 6. joulukuuta 2015.
Pitkän linjan rockyhtye Motörhead esiintyi nokkamies Lemmy Kilmisterin johdolla Helsingissä sunnuntaina 6. joulukuuta 2015. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Motörhead Hartwall-areenalla sunnuntaina.

Motörheadin itsenäisyyspäivän konsertti Hartwall-areenalla tarjosi 8 000 kuulijalla brittiläiselle hardrock-veteraanille tämän toistaiseksi suurimman yleisön Suomessa.

Laji: rock

Esittäjä: Motörhead

Paikka: Hartwall-areena

Tähän oli todennäköisesti vain yksi syy. Yhtyeen fanit halusivat nähdä Motörheadin legendaarisen keulahahmon, jouluaattona 70-vuotta täyttävän Lemmy Kilmisterin elävänä, kun se vielä on mahdollista.

Kaksi edellistä, jo sovittua, Suomen keikkaansa yhtye joutui perumaan Kilmisterin sairastelun takia.

Näin Motörheadin viimeksi Helsingin jäähallissa joulukuussa 2009. Ero Kilmisterin jaksamisessa verrattuna kuuden vuoden takaiseen oli huomattava, joskaan ei dramaattinen. Basson soitto sujui kuten ennenkin, mutta laulussa ei ollut enää entisenlaista voimaa.

Yhtyeen, joka on rakentanut ”kuolemattomuudestaan” faneilleen eräänlaisen fantasian, kohdalla merkitystä on toki vain sillä, että Kilmister seisoo koko keikan jaloillaan ja jaksaa karjaista iltapuhteidensa lopuksi välispiikin, joka on yhtyeen keikkakokemuksessa merkittävämpi kuin suurin osa sen yksittäisistä kappaleista: ”We are Motörhead and we play rock’n’roll!”

Pitkäaikaisen kitaristin Phil Campbellin ja hardrock-Kermitin notkeudella mätkineen rumpali Mikkey Deen energiatasot olivat ennallaan.

Liki koko nelikymmenvuotisen uran kattaneesta setistä ei sen sijaan meinannut erottaa kappaleita toisistaan, vaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki sulautui yhdeksi ja samaksi romuluiseksi räminäryppääksi.

Tämäkin kuului asiaan. Motörheadille muuttumattomuus on tietoinen valinta, osa tarkoin valjeltua myyttiä ja brändin kasvattamisen elinehto.

Uran alkupään levyjen dominoiman tasaisen perussetin seassa ilahduttivatkin eniten ne poikkeukset, urakaaren uudemmat kappaleet, kuten tämän vuotisen Black Magic -levyn melodinen When The Sky Comes Looking For You sekä kahden vuoden takainen, maanisena bluesrockina möyrynnyt Lost Woman Blues.

No Class -kappaleessa harpussa ja viimeisenä encorena kuullussa Overkillissä toisena solistina pyörähtänyt Michael Monroe toi show’hun kaivattua energiaa. Samalla hän muistutti Kilmisterin rinnalla riehuessaan kuin ohimennen, että katu-uskottava rock-kukkokin voi ikääntyä monin tavoin.

Juha Metso
Motörheadin Phil Campbell ja Lemmy Kilmister Hartwall-areenalla.
Motörheadin Phil Campbell ja Lemmy Kilmister Hartwall-areenalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat