Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aulis Sallinen kohtelee Sibeliusta hienovaraisesti

Kapellimestari Hannu Lintu rakenteli lujia sinfonisia kudoksia.

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa
Aulis Sallinen kuvattiin Linnan juhlissa sunnuntaina.
Aulis Sallinen kuvattiin Linnan juhlissa sunnuntaina. Kuva: Heikki Saukkomaa

Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Hannu Lintu, kapellimestari, Anne Sofie von Otter, mezzosopraano. – Sallinen, Fagerlund, Sibelius.

Jean Sibeliuksen yksinlauluista sopivat orkesterisovituksiksi parhaiten ne laulut, joissa on intohimoisesti kaareutuvaa melodiikkaa ja dramatiikkaa.

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Sallinen, Fegerlund, Sibelius

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri

Paikka: Musiikkitalo

RSO:n itsenäisyyspäiväkonsertissa sai kantaesityksensä Ylen tilausteos Lauluja, seitsemän Aulis Sallisen orkestroimaa Sibeliuksen yksinlaulua.

Lauluista kuusi on lyyrisiä miniatyyrejä. Sallinen kohtelee niitä hienovaraisesti ja tyylinmukaisesti.

Orkesteri maalailee lauluäänen ympärille sopivissa kohdin viehättäviä luontokuvia.

Runeberg-laulut Jägargossen, Hennes budskap ja Men min fågel märks dock icke saavat orkesterisovituksissa paatosta ja dramatiikkaakin, mikä voi tuntua hiukan oudostuttavalta. Nuorten ihmisen rakkauskivut ja kipua korostava luontoyhteys menettävät intiimiä luonnettaan.

Ruotsalainen Anne Sofie von Otter ei suinkaan tehnyt lauluista oopperamaisia numeroita. Hänen hopeanhohtoinen, hienostunut mezzosopraanonsa soi edelleen tyttömäisen raikkaana ja välittömänä, vaikka laulajatar on viettänyt tänä vuonna 60-vuotissyntymäpäiväänsä.

Franzén -laulu De bägge rosorna ja Runeberg-laulut Sippan ja Kyssens hopp ovat Sibeliuksen yksinlauluista hauraimpia ja herkimpiä. Niitä Sallinen oli orkestroinut hyvin hellästi ja sai orkesterin kannattelemaan lauluääntä soman pehmeästi.

Dramaattisesta Runeberg-laulusta Under strandens granar on olemassa Jussi Jalaksen orkesterisovitus. Siinä orkesterin sointia hallitsee uhkaava tremolojytinä, vedenhaltija Näkin demoninen imu, joka on siirtynyt suoraan pianosta orkesterille.

Sallisen sovitus on hienostuneempi ja taidokkaampi. Hän on ikään kuin rationalisoinut maagista kansanuskomustarinaa ja rajaa dramatiikan pojan ja äidin hukkumiskuolemiin.

Muuten Sallinen pysäyttää liikkeen ja tekee laulajasta kiihkottoman kertojan.

Konsertti alkoi Sallisen kahdeksannella, Autumnal fragments -sinfonialla.

Oli jännittävää seurata, miten Hannu Lintu rakenteli alun sirpalemaisista syksyisistä aavisteluista ja ahdistuksista sekä luontoon assosioituvista naksutuksista ja rätinöistä lujia sinfonisia kudoksia.

Niissä jännitteet purkautuivat kulminaatiossa hurjaksi taistelunäytökseksi.

Kuulijan voi olla vaikea liittää Sebastian Fagerlundin Stonework-teoksen valtaisan rajua rytmis-motorisen energian purkausta staattiseen kiviainekseen.

Vaskivoittoinen sointi tekee siitä pikemminkin tulisesti hehkuvaa metallia.

Kun vasket pauhasivat ja lyömäsoittimet jyskyttivät vimmatusti, kuulosti siltä, kuin kymmenpäinen joukko seppiä olisi kilkuttanut pajoissaan jokainen omaan tahtiinsa. Se oli kerrassaan mahtavaa.

Sibeliuksen Tapiola soi myyttisen ikimetsän mystiikkaa ja myrskyä. Finlandia päätti konsertin terveen isänmaallisessa hengessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat