Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lindbergin toinen viulukonsertto soi Lontoossa himputin mukavasti

Kulttuuri
 

Klassinen Lontoon filharmonikot joht. Jaap van Zweden, solisti Frank Peter Zimmermann. – Wagenaar, Lindberg, Beethoven.

Tätä viulukonserttoa tullaan soittamaan ja kuuntelemaan vuosikymmeniä, ellei enemmänkin. Lontoon filharmonikkojen nimikkosäveltäjän Magnus Lindbergin toinen viulukonsertto hykerrytti tällä viikolla kantaesityksessä Royal Festival Hallissa Lontoossa.

Laji: viulukonsertto

Säveltäjä: Magnus Lindberg

Esittäjä: Frank Peter Zimmermann, Lontoon filharmonikot, joht. Jaap van Zweden

Paikka: Royal Festival Hall, Lontoo

Viulukonsertto nro 2 on kuin sinfoninen runo Richard Straussin tapaan, mutta runo, jossa viulu vipeltää samaan aikaan solistisesti ja merkittävänä osana taitavaa harmonista kudosta.

Lindbergin ensimmäinen viulukonsertto oli osin ”viulistisempi” ja samalla Mozartin ajan pienehkölle orkesterille tehty. Toinen viulukonsertto on suurelle orkesterille, ja säveltäjä balansoi jättivoimia taitavasti. Hieno viulusolisti Frank Peter Zimmermann ei juuri peittynyt edes kantaesityksessä.

Konsertto jakaantuu kolmeen osaan, jotka soitetaan ilman taukoja. Motto paljastuu jo heti alussa, kun viulisti soittaa terssin, kvartin ja kvintin. Näistä vähitellen laajenevista intervalleista muodostuu pian siksak-kuvioita, jotka voi ajatella ”melodiaksi”, mutta jotka samalla ovat osa kahden päällekkäisen harmonian jatkuvaa yhteispeliä.

Kuulijalle tärkeintä on iloisesti pulputtava perus-Magnus, joka sallii harmonisten kehittelyjensä muodostaa ajoittain myös uhkean romanttisia hetkiä, joista korva poimii ihan perinteisiä kolmisointuja.

Lindberg on vienyt minulta kuulijana jalat alta usein: Kinetics, Kraft, Aura!

Vastaavaa wau-efektiä tämä konsertto ei ehkä herätä, mutta se lähenee riemukkuudessaan hänen soitetuimpiin hitteihinsä kuuluvaa klarinettikonserttoa.

Tämä on paitsi supertaitavaa ja hyperälykästä, myös himputin mukavaa musiikkia. London Philharmonic Orchestra soitti nimikkosäveltäjänsä Lindbergin musiikkia mainiosti ja kapellimestari Jaap van Zweden balansoi lähes kaiken ongelmitta.

HS.fi Kulttuuri: Lue arvio Lindbergin toisen sellokonserton esityksestä Pariisissa ja yleisökommentti Led Zeppelinin John Paul Jonesilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat