Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

John Storgårds jätti seikkailulliset jäähyväiset

HKO:n jättänyt ylikapellimestari voi tarkastella kauttaan tyytyväisin mielin.

Kulttuuri
 
Annmari Salmela

Klassinen musiikki Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa, John Storgårds, kapellimestari. – Mahler.

Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2008 toiminut John Storgårds valitsi jäähyväiskonserttiinsa mammutin. Gustav Mahlerin seitsemännen sinfonian esitys kestää keskimäärin 80 minuuttia, ja siihen Storgårdsinkin tulkinta luontevasti päätyi.

Samalla päättyi myös kausi ylikapellimestarina. Ensi vuodesta alkaen orkesteria luotsaa Susanna Mälkki.

Sinfonia sisältää itsessään niin pienet kuin suuretkin maailmat. Se tarjoaa kuulijalleen mielikuvituksen vapaan lennon peräti viiden eriluonteisen osan maisemissa.

Teos käynnistyi jännittävällä vaskien jahtikutsulla, johon ratsukot pian vastasivatkin. Maisemat vaihtuivat juhlivien seurueiden jäädessä taakse, kunnes jahtiporukka kokoontuu taas illan tullen yhteen. Mahler on säveltänyt villin kohtausten kimaran, jossa sekä kapellimestari että orkesteri vaihtavat jatkuvasti tunnelmasta toiseen.

Toinen osa tarjoilee teemankuljetuksellisen jännitysnäytelmän, kolmas osa armahtaa herpaantumatonta kuulijaa valloittavalla tanssiinkutsulla.

Kitaran ja mandoliinin optimistiset lemmenlurittelut johdattivat viimeiseen osaan, joka voisi kiihdyttävine kuvineen olla tuoreen Star Wars -elokuvan taustaraita. Mahler totisesti herkistää mielikuvituksen!

Hurmaavia vaski- ja puupuhallinmelodioita, runsaita lyömäsoitinherkkuja ja koko orkesterin osumatarkkuutta, niistä on hyvätunnelmainen Mahler tehty. Kun tähän yhdistetään vielä kauttaaltaan antava sointi, voi Storgårds tarkastella johtajuuskautensa jälkeä varmasti tyytyväisin mielin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat