Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karita Mattila hehkui shamanistista vimmaa

Radion sinfoniaorkesterin solistina laulanut sopraano teki Sibeliuksen Luonnottaresta dramaattisen

Kulttuuri
 
Sami Kilpiö / HS
Karita Mattila esiintyi RSO:n kanssa myös kesällä 2014.
Karita Mattila esiintyi RSO:n kanssa myös kesällä 2014. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Klassinen musiikki Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Hannu Lintu, kapellimestari, Karita Mattila, sopraano, Anssi Karttunen, sello. – Debussy, Lindberg, Sibelius, Saariaho, Ravel.

Jokainen sopraano luo Sibeliuksen Luonnotar-hengettärestä itsensä näköisen kuvan.

Laji: Klassinen musiikki

Säveltäjä: Claude Debussy, Magnus Lindberg, Jean Sibelius, Kaija Saariaho, Maurice Ravel

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Hannu Lintu, Karita Mattila, Anssi Karttunen

Paikka: Musiikkitalo

Viime viikolla Soile Isokoski lauloi Luonnottaren hienostuneen kauniisti ja surumielisen hellästi John Storgårdsin johtamassa HKO:n konsertissa.

Hannu Linnun ja RSO:n konsertissa Luonnottaren solistina oli Karita Mattila. Kuten odottaa saattoi, Luonnotar oli tällä kertaa hyvin dramaattinen, oopperamainen olento.

Luonnottaren yksinäinen tuska purkautui ekspressionistisen rajusti, teatraalisin elein ja ilmein.

Kaija Saariahon Mirage-teoksessa Mattilan ilmaisuvoima kasvoi shamanistiseen vimmaan. Mattila ja teoksen sellosolisti Anssi Karttunen antoivat näytteen loveen lankeamisen kyvyistään. Saariaho on säveltänyt teoksensa juuri heidän innoittamana.

Intiaanishamaanin ja parantajan Maria Sabinan loitsuun perustuva Mirage on eräänlaista mielen teatteria, jossa tajunta räjähtää huumaavan aineen vaikutuksesta kohti äärettömiä ulottuvuuksia.

Saariahon musiikki on tuota huumaavaa ainetta, joka noituu niin solistit, kapellimestarin kuin orkesterin seikkailemaan kuumeisesti valtaisassa, psykedeelisiä väri-ilmiöitä hehkuvassa sävelavaruudessa.

Jännittävintä RSO:n fantasiamatkassa oli kuulla Magnus Lindbergin toisen sellokonserton Suomen-ensiesitys.

Konsertto on lindbergmäisen hyväntuulinen, positiivista energiaa säteilevä teos. Joskus se lähestyy viihteellisyyttä. Sellon laulava melodiavirta ja orkesterin rahmaninovmaiset, romanttiset sointiaallot kuulostavat hiukan vanhan ajan Hollywoodilta. Konsertto valmistui 2013 Los Angelesin filharmonikkojen tilauksesta.

Kevyestä orkestraatiosta puuttuu kokonaan lyömäsoitinpatteristo. Eloisa soolo-osuus ja läpikuultava kevytkulkuinen orkesterikudos antavat konsertolle klassisen kirkasta ja iloista ilmettä.

Karttusen soolosellolla oli koko ajan paljon sanottavaa. Kun se liikkui korkealla alueella virtuoosisen vikkelästi puupuhaltimien valoisien repliikkien myötäilemänä, syntyi hauskasti helisevä ja vilkkuva vaikutelma.

Kolmannessa osassa sello siirtyy matalaan rekisteriinsä ja pitää loppupuheenvuoronsa painokkain äänenpainoin, hyvää tuultaan menettämättä.

No onkos tullut kesä -laulu tuli mieleen konsertin helteisissä alku- ja loppunumeroissa.

Debussyn Faunin iltapäivä -teoksessa Hannu Lintu loihti tarkasti laskelmoiden leijailevan ja väreilevän kesäisen kuuman iltapäivätunnelman.

Ravelin Daphnis & Chloé -musiikin Lintu sytytti upeaan orkestraaliseen säteilyvoimaan ja hehkuvaan rytmihuumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat