Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osmo Vänskä kulki tinkimättömästi omaa tietään

Tapiola Sinfoniettan Beethovenissa oli hermostuneisuutta, mutta Dvořák syttyi ainutlaatuiseen loistoon

Kulttuuri
 
Annmari Salmela
Juhani Niiranen / HS
Osmo Vänskällä on täysin oma näkemyksensä Beethovenista.
Osmo Vänskällä on täysin oma näkemyksensä Beethovenista. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Klassinen musiikki Tapiola Sinfonietta Tapiolasalissa. Osmo Vänskä, kapellimestari. Jevgeni Sudbin, piano. – Beethoven, Dvořák.

Ludwig van Beethovenin Leonore-alkusoitto nro 2 lähti liikkeelle väärällä jalalla. Kapellimestari Osmo Vänskä pisti pelin poikki lähes huomaamattomasti, mutta toivotulla lopputuloksella. Jäykistä dynamiikkavaihteluista päästiin intensiiviseen, koko oopperan taidokkaasti esittelevään draamaan.

Vänskällä on täysin oma näkemyksensä Beethovenista. Yhteisen näyn löytäminen Tapiola Sinfoniettan kanssa on kuitenkin vielä vaiheessa. Huippuorkesterilta saa vaatia, mutta nyt kesken oleva työ siirtyi esitykseen asti, näyttäytyen orkesterille täysin epätyypillisenä hermostuneisuutena.

Pianisti Jevgeni Sudbin on täysin suvereeni Beethoven-tulkki. Säästeliään pedaalin käytön ja irtonaisen kosketuksen seurauksena syntyy vaikutelma säveltäjän ajatuksen täydellisestä toteutumisesta. Lähes puritaanisen tulkinnan vastapainoksi räväytetty, puoli konserttoa itseensä ahminut kadenssi oli Sudbinin virtuositeetin ja muusikkouden kruunaava taidonnäyte.

Hitaassa osassa orkesterin pehmeä matto kantoi hienosti pianistin levollisuutta. Finaalissa saatiin nauttia eteenpäin vievän energian hyväntuulisesta voimasta. Silloin kun tiukka näkemys muuttuu vapautuneeksi tekemiseksi, jälki on ainutlaatuista.

Siitä todisteena Vänskä ja orkesteri herättivät Antonín Dvořákin kuluneen sinfonian nro 9 aivan ainutlaatuiseen loistoon. Uudesta maailmasta -nimellä tunnettu teos muuttui aidoksi amerikkalaisen unelman kuvaukseksi. Vankkurit vierivät länteen, kaikki on mahdollista.

Ja vasta nyt kuulin laivojen torvet New Yorkin edustalla, tutun soolon livuttaessa sumun keskeltä taas uuden laivan rannikolle, kansi toiveikkaita matkalaisia täynnä.

On nostettava hattua, kahdesti: Vänskälle tinkimättömästä oman tiensä kulkemisesta, joka tuottaa ainutlaatuisen lopputuloksen. Ja Tapiola Sinfoniettalle oman itsensä ylittämisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat