Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkitalossa avautui Portugalin musiikin aarreaitta

Portugalilaisesta musiikista tunnetaan Suomessa parhaiten surumielinen, kitaroiden säestämä fadolaulu.

Kulttuuri
 

Konsertti Helsingin Barokkiorkesterin konsertti Musiikkitalossa. Marcos Magalhães, johtaja ja cembalisti, Ana Quintans, sopraano, Ricardo Ribeiro, fadista, Miguel Amaral, portugalialainen kitara, Marco Oliveira, kitara.

Helsingin Barokkiorkesterin uudenvuodenkonsertti oli portugalilaisen musiikin aarreaitta. Kapellimestari Miguel Magalhães oli rakentanut taidemusiikkia ja fadoa yhdistävän, häkellyttävän monipuolisen ohjelman.

Nimi: Helsingin Barokkiorkesterin uudenvuodenkonsertti Musiikkitalossa

Laji: Klassinen

Esittäjä: Helsingin Barokkiorkesteri, Marcos Magalhães, johtaja ja cembalisti, Ana Quintans, sopraano, Ricardo Ribeiro, fadista, Miguel Amaral, portugalialainen kitara, Marco Oliveira, kitara

Paikka: Musiikkitalo

Portugalilaisesta musiikista tunnetaan Suomessa parhaiten surumielinen, kitaroiden säestämä fadolaulu. Kirkko- ja taidemusiikkia kuulee harvoin.

Konsertin varhaisin kappale oli uskonnollinen laulu 1200-luvulta, Cantiga de Santa Maria. Se valloitti riemukkaalla ja tanssillisella juhlatunnelmallaan. Orkesterin naisilla oli ilo yhtyä kertosäkeessä lauluun.

Uusin teos oli konsertin portugalilaisen kitaran soittajan Miguel Amaralin Luz de Outono (Syksyn valo). Se sykki omia, syvältä nousevia värejä ja tunteita.

Portugalilainen barokki kuulostaa täysin italialaiselta. Portugalilaiset säveltäjät opiskelivat Roomassa, josta toivat mukanaan tyylin ja italian kielen.

Ana Quintans lauloi sirosti kimmeltävällä sopraanollaan taiturillisesti kolme Francisco António de Almeidan (1702–55) aariaa, joista on mahdotonta löytää mitään portugalilaista.

Yllätysnumero oli Carlos Seixasin (1704–42) sinfonia, joka ei kuulostanut italialaiselta musiikilta, vaan 1720-luvulla syntyneen saksalaisen Empfindsamer -tyylin oikukkaalta edustajalta.

Konsertti muistutti myös arabialaisen musiikin vaikutuksesta. Fadisti Ricardo Ribeira esitti käheän herkällä laulutyylillään libanonilaissyntyisen kitaristin Rabih Abou-Khalilin (s. 1957) rakkauslaulun, Soneto de amor. Se lumosi eroottisuudella ja kiemurtelevalla melodiakulullaan.

Konsertin jälkiosa oli omistettu 1800-luvun alkupuolelle syntyneelle fadolle ja sen 1700-luvun loppupuolella kehkeytyneille alkulähteille.

Kun oopperalaulaja Ana Quintans lauloi Amália Rodriguesille sävelletyn Com que voz - fadon, murhe ja rakkaudenkaipuu olivat säteilevän kirkkaita.

Kuulu fado-laulaja Ricardo Ribeiro tuntui puolestaan kuuntelevan savuisella ja säröisellä äänellään hämäryyden keskellä sisintään ja sen varjoja, usein tukahtuneesti, joskus kiihtyen, sanoja niellen.

Kummatkin olivat erittäin vaikuttavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat