Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kertoja Malkovich nostatti kärsimyksen kierroksia ihailtavalla intensiteetillä

John Malkovich hahmotteli upeasti vainoharhaisen piiloutujan HKO:n loppiaiskonsertissa.

Kulttuuri
 
Markku Niskanen / HS
John Malkovich
John Malkovich Kuva: Markku Niskanen / HS

Klassinen musiikki Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. John Malkovich, kertoja, Anastasia Terenkova, piano ja József Hárs, kapellimestari. – Šostakovitš, Schnittke.

Helsingin kaupunginorkesteri on perinteisesti keskittynyt loppiaiskonserteissaan elokuvamusiikkiin, mutta pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Peter von Baghin kuoltua perinne pakostakin muuttuu. Silti myös tänä vuonna liikuttiin elokuvien ja näyttämötaiteen parissa, sillä vieraaksi tuli nyt yhdysvaltalainen näyttelijä John Malkovich, joka toimi kertojana Report on the Blind -monologiteoksessa.

Malkovichin ja venäläispianisti Ksenia Koganin kehittämä Report on the Blind liittää saumattomasti yhteen säveltäjä Alfred Schnittken konserton pianolle ja jousille sekä kirjailija Ernesto Sabaton Sankareista ja haudoista -kirjan. Teoksen ensi-ilta oli vuosi sitten Koreassa, ja sen jälkeen sitä on nähty myös Euroopassa. Helsingin-esityksessä pianistina toimi venäläinen Anastasia Terenkova.

Sabaton kirjasta Malkovich ja Kogan ovat valinneet teoksen pohjaksi yhden luvun, josta uusi teos myös saa nimensä: Report on the Blind, raportti sokeista. Siinä vainoharhainen, hermoheikko päähenkilö kuvittelee, että sokeilla on salaliitto, jolla he itse asiassa hallitsevat maailmaa.

Schnittken tuima, monelle mutkalle kärsivästi kääntynyt musiikki kuvittaa loistavasti päähenkilön kertomaa tarinaa. John Malkovichin intensiteettiä ja näyttelijäntaitoja voi vain ihailla hänen kasvattaessaan kärsimyksen kierroksia ja sovittaessaan ne saumattomasti yhteen Schnittken teoksen huippujen kanssa.

Omat ansionsa yhtenäisyyden saavuttamisessa olivat tietenkin myös pianisti Anastasia Terenkovalla ja József Hársin johtamalla HKO:n jousistolla, vaikka Malkovichin intensiivinen monologi jättikin muut varjoonsa.

Loppiaiskonserttien elokuvamusiikkiperinnettä jatkoi omalla tavallaan myös konsertin avausnumero, Dmitri Šostakovitšin Sarja varieteeorkesterille, johon on koottu hänen elokuviin säveltämäänsä musiikkia.

Kapellimestari József Hárs ja HKO maalailivat Šostakovitšin kepeät elokuvasävelmät usein leveällä pensselillä, antaen säestysäänten, melodioiden ja vasta-aiheiden soida päällekkäin melko tasa-arvoisesti. Sarjan hiljaisemmissa valssiosissa sointi eriytyi paremmin, ja heti syntyi enemmän tarkennuspisteitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat