Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykypäivän taisteleva Scheherazade ei kysy miehiltä lupaa

Solisti Leila Josefowicz upposi rooliinsa kuin henkensä hädässä John Adamsin tuoreessa teoksessa.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Chris Lee
Leila Josefowicz soitti Scheherazade.2-teoksen kantaesityksen maaliskuussa 2015 New Yorkissa.
Leila Josefowicz soitti Scheherazade.2-teoksen kantaesityksen maaliskuussa 2015 New Yorkissa. Kuva: Chris Lee

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, johtaja Hannu Lintu, Leila Josefowicz, viulu. – Adams, Šostakovitš.

Nytkyttelevistä, minimalistisista kolmisointuorgioista alkuun ponnistanut yhdysvaltalaissäveltäjä John Adams on kolmessakymmenessä vuodessa kulkenut kompleksisempaan suuntaan. Tämän eurooppalaisemman, angstisen juonteen rinnalla kulkee yhä amerikkalainen, iskusävelmiä pyörittelevä letkeys.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: John Adams, Dmitri Šostakovitš

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, Leila Josefowicz, Hannu Lintu

Paikka: Musiikkitalo

Adams on onnistunut yhdistämään suosionsa kantaa ottaviin aiheisiin, kuten terrorismiin, maailmanpolitiikkaan, atomipommiin ja viimeksi naisen asemaan.

Scheherazade.2 sai alun näyttelystä, jossa esiteltiin Tuhannen ja yhden yön taruihin liittyvää historiaa. Sen julmuus naisia kohtaan toi Adamsille mieleen nykyiset uutiskuvat naisten sorrosta.

Alkuperäinen sankaritar Shahrazad säilytti henkensä kertomalla kuninkaalle tarinoita. Adamsin päivitetty Scheherazade ei kysy lupaa miehiltä – parrakkailta tai parrattomilta. Rimski-Korsakovin Scheherazadessa viehkeä sooloviulu vain käynnistää tarinat, Adamsilla se on koko tarina.

Scheherazade.2 kiersi Leila Josefowiczin mukana Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Suomeen se saapui vajaa vuosi kantaesityksen jälkeen.

Josefowicz on siitä harvinainen tähtiviulisti, että vakiokonserttojen sijasta hän soittaa vain elävien säveltäjien konserttoja, joista moni on hänen kantaesittämänsä. Ainoa myönnytys kuolleelle säveltäjälle on Sibelius, joka on ohjelmassa RSO:n Itävallan-kiertueella Salzburgissa.

Adamsin mukaan Scheherazade.2 on Berliozin tapaan draamallinen sinfonia, ei konsertto. Pituutta teoksella on yli 50 minuuttia. Vuoroin taisteleva ja aistillinen viulusoolo on siinä määrin monumentaalinen, että konsertoivan kisailun sijasta se pikemminkin kulkee orkesterin rinnalla tasavertaisesti.

Ensimmäinen osa Viisaan nuoren naisen tarina – oikeauskoisten vaino on levoton. Se tuo mieleen eksotiikkaan mieltyneen Szymanowskin konserton. Cimbalom antaa itäistä väriä, mutta räminällään myös peittää sooloviulua. Toinen osa Pitkä kaipaus (Lemmenkohtaus) yllättää kireydellään ja rajuudellaan.

Scheherazade ja parrakkaat miehet päättyy vihaisesti huutavaan tuomioon, johon Josefowiczin viulu vastaa elottomaksi rusentuneena. Päätösosa Karkaaminen, Pako, Turvapaikka tyyntyy sibeliaaniseen rauhaan, joka tuntuu kuitenkin jäävän auki.

Ulkoa soittanut Josefowicz upposi rooliinsa kuin henkensä hädässä, sitkeästi, neuvokkaasti ja rauhaan päästyäänkin valppautensa säilyttäen.

Jos teokselta riisuu pois taustatarinan, kestääkö musiikki sellaisenaan? Kyllä kestää, vaikka avausosan vaeltelevuus ja soolon peittyminen söivätkin fokusta.

Konsertin riemukkaalla ryminällä vetäisty avaus, Adamsin A Short Ride in a Fast Machine on jo klassikko.

Myös Dmitri Šostakovitšin viides sinfonia kuuluu Neuvostoliiton taiteilijavainon takia ”poliittisiin” sävellyksiin, vaikka se on sinänsä pelkkiä nuotteja, abstrakti sävellys. Yhtä lailla kuin Adamsissa Hannu Lintu ja RSO pystyivät virittämään ajankohtaisen, henkeä pidättelevän tunnelman, joka vaihteli kiristyvästä uhasta ja päälle rysähtävistä tuomioista arasti yksityisiin onnen ja kauneuden hetkiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat