Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riikka Talvitien laulut soivat nyt sanattomina

Zagros-yhtye tulkitsi suomalaissäveltäjien nostalgisia teoksia.

Kulttuuri
 

Klassinen musiikki Klang-sarjan konsertti Camerata-salissa. Zagros, joht. Petri Komulainen. – Wennäkoski, Talvitie.

Muisti on kirjailijan välttämättömiä ja väistämättömiä työkaluja, jonka soisi joskus myös hellittävän otettaan. Muistiin viittaa myös Lotta Wennäkoski kertoessaan teoksestaan Nosztalgiaim samaten kuin Riikka Talvitie taustoittaessaan nyt kantaesitettyä teostaan Lieder ohne Worte.

Havainto antaa todellisuudelle merkityksen, mutta muisti sitten vuosien myötä sommittelee omat värityksensä ja lavasteensa. Wennäkoski on valinnut teoksensa rungoksi kaksi unkarilaista kansanlaulua, joihin hän on tutustunut opiskellessaan 19-vuotiaana Budapestissa. Etäännytys on melkoinen. Ilman taustatietoja en yhdistäisi tätä nostalgiaa Unkariin.

Modernismin hengessä säveltäjä on kirjoittanut tekstuuria, jota leimaa rikas detaljitaso sekä fokus ääni-ilmiöön itseensä. Värejä haetaan hetkittäin myös poikkeuksellisista soittotavoista.

Riikka Talvitie on ryhtynyt itseanalyysiin valitessaan soitinensemblelle kirjoitetun teoksensa pohjaksi omia aiempia kuoro- ja vokaaliteoksiaan.

Säveltäjän nuoruudentöihin verrattuna partituuri heijastelee nyt kokonaismuodon tasolla selkeyden strategiaa: taitteen vaihtuessa koko tekstuuri vaihtuu. Enpä aiemmin ole kiinnittänyt myöskään huomiota polyfonian ja homofonian vaihteluun Talvitien musiikissa.

Romantiikan perinteestä poiketen Riikka Talvitie antaa kommentissaan sanattomille lauluilleen vihjeen sanallisista sisällöistä.

Zagros-yhtye koostuu kärkitason orkesterimuusikoista. Ihmettelinkin, miksi partituurien dramaattisiin mahdollisuuksiin nähden päällimmäiseksi mielikuvaksi jäi jonkinlainen pidättyväisyys. Olisiko Petri Komulainen valinnut liiankin kohteliaan keskirekisteri-ilmaisun?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat