Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orkesteriohjelmiston rajattomuus tuotti ihmeen

Helsingin kaupunginorkesterin konsertti oli puhutteleva kokonaisuus.

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki

Klassinen Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Musiikkitalossa, joht. Andrey Boreyko, viulusolistina Nikolaj Znaider. – Wagner, Beethoven, Šostakovitš.

Orkesteriohjelmiston rajattomuus, joskin käytännössä kapeneva keskittyminen voi johtaa ihmetykseen. Mitä tekemistä Wagnerin Siegfriedin kuolemalla ja surumarssilla, Beethovenin viulukonsertolla ja Šostakovitšin sinfonialla nro 15 on tekemistä keskenään?

Vaskiosuuksiltaan muhkeasti soinut, Ludvik Stasnyn sovittama Wagner-numero vaikutti etukäteen killeriltä, josta Beethoven ei voi toipua.

Mutta ihme tapahtui: Nikolaj Znaider soitti konserton soolo-osuuden kuin toisesta maailmasta, sanomattoman kauniisti ja lyyrisesti. Kyse ei ole virtuoosikonsertosta, mutta taiturius astui kuvaan romanttisissa kadensseissa. Avausosan kadenssin jälkeinen musiikin hidastuminen ja tuntuva vaimentuminen loivat uskomattoman hienon efektin.

Ympyrä sulkeutui lopulta Šostakovitšin sinfonian finaalissa. Se jatkoi Rossinin Wilhelm Tell -lainasta käynnistynyttä teoksen kymmenien sitaattien linjaa, joka vei lopulta Wagnerin Jumalten tuhon surumarssirytmin ja ”kohtaloaiheen” sekä Tristan ja Isolde -oopperan avausaiheen ilmaantumiseen.

Musiikin ilmaisuasteikon valtavuus 1920-luvun satiirisen tuotannon muistumista hautajais- ja valitustunnelmiin tekee elämän vaikeaksi niille, jotka haluavat painottaa Šostakovitšin sinfonioiden ”puhdasta” musiikillisuutta. Viestejä löytyy yllin kyllin sille, jolla on korvat ja sydän paikallaan.

Andrey Boreykon luotettava johtaminen tuotti puhuttelevan kokonaisuuden, jossa Helsingin kaupunginorkesterin muusikot joutuivat välillä taitamisensa äärirajoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat