Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kostonhimo purkautui Elektrassa korvia vihlovasti

Radion Sinfoniaorkesteri siirtyi Manfred Honeckin johdolla Elektran pimeydestä Beethovenin pianokonserton valoon.

Kulttuuri
 

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Manfred Honeck, kapellimestari, Nelson Freire, piano. – Richard Strauss, Beethoven.

Kauhu, viha ja kostonhimo purkautuvat korvia vihlovin dissonanssein Richard Straussin Elektra-oopperassa. RSO:n itävaltalainen kapellimestari Manfred Honeck ja säveltäjä Tomas Ille ovat tehneet Elektran musiikista puolituntisen sinfonisen rapsodian, johon on tiivistetty tehokkaasti oopperan raivokkaat konfliktit ja sointikauniit kaipuut ja hurmiot.

Honeck latasi RSO:sta loistokasta, huumaavasti pauhaavaa ja myllertävää julmuuden teatteria. Konsertin avausnumero tuntui käyvän freudilaisesta terapiasta. Musiikki jännitti sairaalloiset tunteet ekstaattiseen huipennukseen, joka vapautti katarttisesti niiden vallasta.

Kun mieli oli puhdistettu pimeistä voimista, oli aika siirtyä valoon ja positiiviseen toimintaan. Kuuluisa brasilialainen pianotaituri Nelson Freire (s. 1944) oli solistina Beethovenin herooisessa viidennessä pianokonsertossa.

Esitys valloitti suurella säteilyvoimallaan ja voitokkaasti eteenpäin vievällä imullaan. Honeckin johtama RSO pystytti konsertolle lujat arkkitehtoniset kehykset, jotka määräsivät solistin liikkumatilan.

Freiren otteessa oli sekä loistokkaasti jyrähtelevää rytmis-akordista voimaa että laulavaa herkkyyttä. Herooisissa jaksoissa Freiren notkeista sormista kirposi iskevää briljanssia ja soinnillista syvyyttä, jotka vaihtuivat usein kuin huomaamatta kirkkaasti kilahtavaksi hiljaiseksi unelmoinniksi.

Patologisten ja herooisten tuntemusten jälkeen sai tervetulleen tilaisuuden rentoutua. Honeck johti konsertin lopuksi Straussin Ruusuritari-sarjan ja sai wieniäisen nautinnonhalun ja elämänhurman soimaan lumoavan sulosointuisesti, kukoistavin melodioin, aistillisin harmonioin ja juovuttavin valssirytmein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat