Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori Klaus Mäkelä on suuri kapellimestarikyky

Debyytti Tapiola Sinfoniettan edessä säteili luontaista auktoriteettia.

Kulttuuri
 
Jaakko Paarvala
Kapellimestari Klaus Mäkelä debytoi perjantaina Tapiola Sinfoniettan edessä.
Kapellimestari Klaus Mäkelä debytoi perjantaina Tapiola Sinfoniettan edessä. Kuva: Jaakko Paarvala

Klassinen Tapiola Sinfonietta Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa. Klaus Mäkelä, kapellimestari, Mika Kares, basso. – Arenski, Tšaikovski, Dvořák.

Klaus Mäkelä näyttää tyylikkäältä, hyvin käyttäytyvältä nuorelta herrasmieheltä. Ulkonäön perusteella voisi luulla, että hänen alaansa voisi olla vaikkapa taloustiede.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Anton Arenski, Pjotr Tšaikovski, Antonín Dvořák

Esittäjä: Tapiola Sinfonietta, Klaus Mäkelä, Mika Kares, Bridget Allaire-Mäki

Paikka: Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali

Mäkelä ei vastaa lainkaan sitä puoliboheemia, individualistisen itsepäistä mielikuvaa, joka suomalaisista kapellimestareista on viime vuosikymmeninä syntynyt.

Ei pidä antaa ulkonäön pettää: 19-vuotias Mäkelä oli suuri kapellimestarikyky ja myös etevä, kilpailuissa menestynyt sellisti.

Suomalaiset orkesterit ovat jo panneet Mäkelän lahjakkuuden merkille, ja nyt oli vuorossa Tapiola Sinfonietta -debyytti.

Orkesterin edessä Mäkelässä on luontaista auktoriteettia. Hänen kapellimestarin ja muusikon taitonsa ovat niin vahvat, että hänen on ilmeisen helppo saavuttaa muusikoiden luottamus.

Mäkelä säteilee ”energiaa, kestävyyttä ja elämänhallintaa” ja viihtyy parrasvaloissa. Toisin sanoen hänessä on ominaisuuksia, joita työelämässä vaaditaan nykyään johtajilta kahden johtamistaidon asiantuntijan, professoreiden Janne Tienarin ja Susan Meriläisen mukaan. Yhtä lailla nämä bisnesalan vaatimukset pätevät myös orkesterinjohtamiseen.

Mäkelä aloitti konsertin kahdella kepeän viihteellisellä teoksella, Anton Arenskin Tšaikovski-variaatioilla ja Tšaikovskin Mozartianalla. Mäkelä antoi niissä näytteen hienosta vivahde-, rytmi- sointi- ja fraseeraustajustaan. Tunteikkuus yhdistyi eleganttiin leikkisyyteen.

Mäkelä johtaa määrätietoisin, eteenpäin suuntautuvin ottein. Eleet ovat usein suuria ja innostavia, mutta myös tarkkoja, eivät huiskintaa. Kehittämisen varaa elekielessä tosin vielä on.

Tšaikovskin sarjassa Mäkelä tarttui nopeasti dramaattisiin käänteisin ja väläytteli temperamentikkuutta.

Leikittelevän alun jälkeen Mäkelä toi esiin vakavan puolensa Dvořákin hartaan kauniissa Raamatullisissa lauluissa. Hän käytti hyväkseen kaikki orkesterin melko rajalliset väritysmahdollisuudet.

Mika Kareksen pyöreän jykevä basso soi lämpöä ja uskonvarmuutta.

Taustakankaalle heijastettiin orkesterin fagotistin Bridget Allaire-Mäen luonnonläheisiä, pehmeästi väreileviä värivisioita, jotka sopivat hyvin laulujen lohdullisiin rukoustunnelmiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat