Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunginorkesterin kapellimestarivieras raotti sodan ja rauhan tematiikkaa

Hartmut Haenchen rikkoi konserttien perusrakennetta.

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Hartmut Haenchen, kapellimestari. – Mozart, Martinů, Bruckner.

Saada ihmiset ajattelemaan – sen on kapellimestari Hartmut Haenchen ilmoittanut yhdeksi missiokseen. Ja mikä olisikaan oivempi kysymys ajatella kuin sota ja rauha.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: W. A.Mozart, Bohuslav Martinu, Anton Bruckner

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, Hartmut Haenchen

Paikka: Musiikkitalo

Kaksivuotiaana kotikaupunkinsa Dresdenin tuhon todistanut Haenchen on johtanut konsertteja tällä teemalla vuodesta 2014. Helsingin kaupunginorkesterin konsertti perjantaina päätti konserttisarjan.

Sodan ja rauhan konserteissa on kuultu selkeästi teemaan liittyviä teoksia, kuten Šostakovitšin Stalingrad-sinfonia, Mozartin Requiem ja Schönbergin A Survivor from Warsaw. Samaan kategoriaan kuului myös perjantain konsertin alkupuoli.

Mozartin Vapaamuurarien surumusiikki soitettiin kahden muurariveljen hautajaisissa. Yhdysvaltoihin sotaa paenneen Bohuslav Martinůn Memorial to Lidiche syntyi puolestaan muistoksi tšekkiläisen Lidicen kylän verilöylystä. Natsit tuhosivat sattumanvaraisesti valitun kylän vuonna 1942 kostoksi natsijohtaja Reinhard Heydrichin murhasta.

Haenchen oli päättänyt soittaa teokset yhteen ilmoittamatta siitä etukäteen ohjelmassa. Teokset liukuivat toisiinsa saumatta, yllättävä temppu sai ajatukset nyrjähtämään ennalta arvaamattomaan asentoon.

Mozartissa HKO ei ollut omimmalla alueellaan. Rytminen käsittely oli makuuni vähän laiskaa, tuntui, että harjoittaminen oli jäänyt vähälle. Martinů sen sijaan kohosi hienosti loppuunsa, jossa kuullaan muistuma Beethovenin 5. sinfoniasta.

Ensimmäinen puoli jätti jälkeensä hämmentyneen tunnelman – ovet väliajalle aukesivat vain 15 minuuttia konsertin alkamisen jälkeen. Juuri näin konserttien perusrakennetta sietääkin rikkoa.

Sota ja rauha -teemaa ajatellen Anton Brucknerin viides sinfonia oli moniselitteinen valinta koko konserttisarjan päätökseksi. Jos haluaa lähteä ohjelmallisuuden tielle, voi tietysti katsoa vaikka säveltäjän elämänkulkua. Bruckner kävi sinfoniaa säveltäessään monta henkilökohtaista taistelua. Hän kärsi rahahuolista eikä kolmatta sinfoniaa meinattu esittää millään.

80-minuuttinen viides sinfonia on kuin neliosainen suurromaani – se jatkuu ja jatkuu. Muutamat yleisöstä lähtivät kolmannen osan jälkeen pois, toiset vaikuttivat haltioituneilta. Sellaista Bruckner on – jakaa mielipiteet täysin.

Minusta kokonaisuus oli onnistunut. Karaktäärit elivät ja etenkin ensimmäisen osan intensiteetti oli kuin liimaa. Toisen osan elokuvallinen teema hekumoi jollain, mitä ei vielä ole. Ehkä sillä rauhalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat