Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cerhan sellokonsertto metelöi ja lauloi

Susanna Mälkki johti Beethovenia erinomaisesti

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Susanna Mälkin johtama Beethovenin toinen sinfonia säteili positiivista energiaa.
Susanna Mälkin johtama Beethovenin toinen sinfonia säteili positiivista energiaa. Kuva: Rio Gandara / HS

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Susanna Mälkki, kapellimestari, Bruno Weinmeister, sello. – Weber, Cerha, Beethoven.

Monet säveltäjät ovat ikääntyessään muuttaneet tyyliään seesteiseen, yksinkertaiseen ja melodiseen suuntaan. On puhuttu joutsenlauluilmiöstä. Vanhat säveltäjät ovat halunneet jättää jälkeensä mieleen jääviä, tunteisiin vetoavia esteettisiä testamentteja.

Laji: konsetti

Säveltäjä: Weber, Cerha, Beethoven

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, Susanna Mälkki, Bruno Weinmeister

Paikka: musiikkitalo

Yhdeksänkymppinen itävaltalainen Friedrich Cerha (s. 1926) ei osoita rauhoittumisen merkkejä. Vuonna 2013 kuultiin Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Cerhan lyömäsoitinkonsertto (2007), villin hauska ja räjähtelevä, etnisillä aineksilla maustettu rytmirituaali.

Cerhan sellokonsertto (1989–1997) on kaksijakoinen, selkeälle kontrastille rakentuva nelikymmenminuuttinen teos.

Sellokonsertosta jäi mieleen erityisesti sen rauhalliset lyyriset jaksot, joissa itävaltalaisen Bruno Weinmeisterin Montagnana-sello lauloi haikeasti hehkuvia, pitkiä melodioita. Niissä oli kuulevinaan sulokasta wieniläistä sävyä.

Toisaalta vaikutuksen tekivät myös konserton kihisevän hurjat, polyrytmiset kasautumat, joiden paukkuvassa vilskeessä Weinmeisterin sello risteili ja kiisi säihkyvän virtuoosisesti.

Ikään kuin solisti olisi aina uudestaan joutunut valtaisaan, monitasoiseen liikenneruuhkaan, josta etsi kuumeisesti reittiä rauhan satamiin. Susanna Mälkki oli tilanteet päättäväisin tarkasti hallitseva liikennepoliisi, joka esti melskettä ajautumasta kaaokseksi.

Konserttti alkoi Weberin Taika-ampuja-alkusoitolla, jonka orkesterivärit soivat eritellysti. Romanttista metsämystiikkaa jäi hieman kaipaamaan.

Beethovenin toinen, D-duuri-sinfonia säteili positiivista energiaa ja lupasi hyvää Mälkin syksyllä alkavasta ylikapellimestarikaudesta.

Beethoven tuntuu sopivan Mälkille erinomaisesti. Mälkki poimi kirkkaasti ja iskevästi sinfonian vaihtelevat temaattiset, rytmiset ja soinnilliset kontrastit ja rakensi niistä elämänhalua pursuavan, vauhdikkaan ja tasapainoisen kokonaisuuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat