Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

James Gaffigan oli varsinainen sähikäinen

Solistina sellisti Alban Gerhardt kestää hyvin vertailun Mstislav Rostropovitšiin.

Kulttuuri
 

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Alban Gerhardt, sello. Joht. James Gaffigan. Mozart, Prokofjev.

Kapellimestari Paavo Berglund sai aikoinaan konserttilavalla ihmeitä aikaiseksi äärimmäisen pidättyväisesti esiintyen ja usein lähes minimaalisella liikekielellä.

Toinen ääripää voisi olla James Gaffigan, varsinainen sähikäinen. Hänen koreografiansa ja mimiikkansa on mielikuvituksellinen ja alati muuttuva. Mutta hänkin saa ihmeitä aikaan.

Kapellimestari James Gaffigan.
Kapellimestari James Gaffigan.

Ensimmäisestä tahdista lähtien voi tajuta, että orkesteri heijastelee suurta energiaa, intensiteettiä ja valpasta dialogia. Opetus lienee se, että keinoista viis, lopputulos ratkaisee.

Liike-energian kasvu ja tihentäminen tuntui olevan konsertin motto.

Melko harvoin kuullussa Sinfonia concertantessaan Sergei Prokofjev rakentelee yli puolen tunnin mittaisen tihentymän. Fyysisesti ja teknisesti lievimmin ilmaistuna haastavan teoksen solistina Alban Gerhardt suvereenina taiturina kestää hyvin vertailun Mstislav Rostropovitshin legendaarisen tulkinnan kanssa.

Se ei ole vähän.

Jupiter-sinfoniassaan nro 41 Mozart vetää kokonaismuodon langat yhteen käänteen tekevässä finaalissa. Ajan kulku tihenee monipolvisen polyfonian keinoin. Cornistien luonnontorvet, huilistin puinen instrumentti ja kevennetty patarumpukalusto loivat hienovaraisella tavalla lisävärejä klassiseen orkesteriin.

Mozartin Ryöstö seraljista -alkusoitto avasi janitsaaritunnelmineen konsertin. Konsertin päätteeksi sitä tunsi olevansa kuin puolimaratonin juossut.

Väsynyt, ja kenties aika onnellinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat