Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikko Frank osoitti olevansa loistava ranskalaisen impressionismin tulkki

Debussy soi Frankin johtaman Radion sinfoniaorkesterin käsissä kristallinkirkkaasti.

Kulttuuri
 

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Mikko Franck, kapellimestari, Alina Pogostkina, viulu. – Rautavaara, Prokofjev, Debussy.

Debussy piti impressionismia tyhmyreiden keksimänä käsitteenä. Hän halusi orkesterin soivan ”kristallinkirkkaana” ja ”kevyenä kuin naisen käsi”.

Mikko Franck taitaa olla suomalaisista kapellimestareista paras ranskalaisen impressionismin tulkki. Nykyään hän on Ranskan radion sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja.

RSO:n konsertin päätteeksi Franck johti Debussyn kolmiosaisen Images-teoksen. Kaikki oli kristallinkirkasta ja kevyttä. Tämä ”ulkoilmamusiikki” oli täynnä nautinnollisia värejä ja eteenpäin rientävän ajan ja sen rytmien joustavan täsmällistä liikettä.

Kun suomalaisorkesteri soittaa Gigues- ja Rondes de printemps -osia, jälki jää helposti hieman harmaaksi. Hienosäädöllään Franck sai Gigues-osan melankolisen englantilaisen syysmaiseman värähtelemään ja sykkimään runollisesti. Rondes de printemps purkautui tanssimaan värikkäästi hehkuvan keväisen luonnonvoiman lailla.

Osista suosituin on keskimmäinen, loistokas espanjalaisvärinen Iberia. Franck sytytti auringon säihkyviä säteitä riemukkaiden kansanjuhlien bolero- ja marssirytmeihin ja maalaili leijailevia tuoksuja Espanjan yöhön.

Konsertin avausnumerona oli Rautavaaran Angels and Visitations. Franck loihti mahtavasti soivan painajaismaisen vision, jossa pyhä ja paha tuntuvat käyvän keskenään ikuista taisteluaan.

Alina Pogostkinalla, vuoden 2005 Sibelius-viulukilvan voittajalla, on nykyään käytössään Nippon Music Foundation -säätiön Sasserno Stradivarius. Sen jalo ja solakka säteily sopi ihanteellisesti Prokofjevin ensimmäiseen viulukonserttoon (1915–17).

Ensiosa lauloi sadunomaisen lyyrisesti. Toisessa ja kolmannessa osassa uusromanttinen piirre sekoittuu nuoren Prokofjevin antisentimentaaliseen motorisuuteen, ja mukana on pilkallistakin virnettä. Pogostkina leikitteli, liiteli ja taituroi keijukaismaisen kevyesti ja lumoavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat