Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kunniamurhaaja” riehui Tampereen oopperassa

Verdin Kohtalon voima on valitettavan ajankohtainen

Kulttuuri
 
Petri Nuutinen
Mika Pohjonen ja Johanna Rusanen-Kartano kokevat Kohtalon voiman Tampereen oopperassa.
Mika Pohjonen ja Johanna Rusanen-Kartano kokevat Kohtalon voiman Tampereen oopperassa. Kuva: Petri Nuutinen

Ooppera Giuseppe Verdi: Kohtalon voima Tampereen oopperassa. Ohjaus Kari Heiskanen. Lavastus Markku Hakuri. Pukusuunnittelu Riitta Anttonen-Palo. Tampere Filharmonia ja Tampereen oopperan kuoro joht. Santtu-Matias Rouvali. Pääosissa mm. Johanna Rusanen-Kartano, Mika Pohjonen ja Kiril Manolov.

Saako isä estää tyttären rakkauden, jos se kohdistuu ”väärää syntyperää” olevaan mieheen? Saako veli tehdä jotain niin kunniatonta kuin ”kunniamurhan”, jos sisar käyttää itsemääräämisoikeuttaan?

Nimi: Giuseppe Verdi: Kohtalon voima

Laji: Ooppera

Säveltäjä: Giuseppe Verdi

Esittäjä: Tampereen ooppera

Paikka: Tampere-talo

Giuseppe Verdin Kohtalon voima osuu meidänkin aikamme kipupisteisiin. Ihmisiä jaotellaan syntyperän mukaan eri puolille uusia piikkilanka-aitoja. Ja Helsingin hovioikeus kumosi tammikuussa käräjäoikeuden tuomion, jonka veli sai siskon murhan suunnittelusta.

Siksi Tampereen oopperan ensi-iltaan lähti kiinnostuneena. Miten laatuohjaaja Kari Heiskanen aihetta käsittelisi?

Heiskanen sijoittaa tapahtumat toiseen maailmansotaan, missä oli totuttelemista, kun konekiväärien papatus ja pommien räjähdykset jopa häiritsivät musiikista nauttimista. Sotilasleirin ryhmäseksikohtaus oli kliseinen, joskin vauhdikas. Hyvin laulaneen kuoron muuntautumiskykyä sotilaista ja muista rietastelijoista kerjääjiksi ja munkeiksi sopi ihailla.

Ensi-illassa tekstitys putosi välillä minuuteiksi pois, ja seuraava repliikki ”antakaa ruokaa” ilmestyi yleisön huviksi tekstityslaitteeseen minuutteja etuajassa. Kokonaisuutena esitys oli kuitenkin ihailtavan ehjä.

Kohtalon Voima on kypsää Verdiä, voimakasta ja herkkää.

Tampereen esityksessä oli ennen kaikkea voimaa. Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali oli musiikin kuumeisissa ja kiihkeissä hetkissä kotikentällään, mutta pyhyysvaikutelmia hän ei välittänyt yhtä uskottavasti. Vahva oopperanäyttö silti.

Sama heijastui laulajissa. Volyymiä riitti niin Johanna Rusanen-Kartanolla, Mika Pohjosella kuin kostajaveljen roolin laulaneella Kiril Manolovilla. Sivurooleissakin oli laatua Giorgi Kirofin isä Guardianosta Niina Keitelin sodasta ja lemmestä syttyvään Preziosillaan.

Ensi-illan paineet tuntuivat paikoin turhan paineistettuna äänenkäyttönä. Rusanen-Kartano muisti sentään pari kertaa laulaa hivelevän hiljaisessa pianissimossakin. Vastaavia hetkiä tullee esitysten karttuessa kaikille lisää, samoin oliiviöljyisempää italialaissointia.

Pientä yksioikoisuuden vaikutelmaa korostaa librettokin, jossa uskomattomia yhteensattumia riittää, eivätkä ihmiskohtalot pääse kehittymään kaikkein kiehtovimmin. Pahan ”kunniamurhaajan” rooli istui kyllä Manoloville, ja Pohjonenkin pääsi näyttelijänä jäyhyydestä empiessään uskonnollisen kutsumuksen ja viimeisen kaksintaistelun välillä.

Loppukohtauksen valinta vie ajatukset takaisin nykypäivään. Alkuperäisversiossa kaikki kuolevat ja ihmiskunta kirotaan.

Vastakkainasettelujen aikana tarvitaan kuitenkin Verdin myöhempää lopetusta, jossa edes yksi päähenkilöistä pelastuu ja musiikki hiipuu kauniiseen duurisointuun.

Tampereen esitys teki tuon dramaturgisen kompromissin ja toi armoa aikamme armottomuuden keskelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat