Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dmitri Kitajenko vapautti HKO:n valtaisan energian

Tšaikovskin Pateettinen sinfonia kasvoi faustiseksi mielen kuvaksi

Kulttuuri
 

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Sergej Krylov, viulu. Joht. Dmitri Kitajenko. Prokofjev, Tšaikovski.

Historian myötä on Pjotr Tšaikovskin kuudennen sinfonian ylle kasattu melkoisesti ryönää. Jo lisänimi ”Pateettinen” muistuttaa säveltäjän synkkyyteen taipuvaisesta mielenlaadusta. Esitetään spekulaatiot Tšaikovskin sukupuolisista taipumuksista sekä itsemurhan mahdollisuudesta. Paljon olen kokenutkin esityksiä, joissa värisevän sielun patetia herättää silkkaa myötähäpeää.

Kari Sarkkinen
Dmitri Kitajenko
Dmitri Kitajenko

Venäläisen musiikin asiantuntija Dmitri Kitajenko kykenee etäännytykseen. Suuri sinfonia on erilaisten temperamenttien ja yllykkeiden sommitelma, jonkinlainen faustinen mielen kuva. On viisijakoiseksi nytkähtänyt wienervalssi, viittaus ortodoksiseen sielunmessuun, piintyneinä kvartteina jyräävä marssi ja kehyksinä alun ja finaalin resignaatiot. Sinfonia sinfoniana.

Keskittyneellä analyyttisyydellään Kitajenko saikin vapautettua HKO:n koko valtaisan energian.

On vaikea uskoa, että vallankumousvuonna 1917 syntyneet Sergei Prokofjevin Klassinen sinfonia ja ensimmäinen viulukonsertto ovat saman säveltäjän teoksia. Sinfonia huolettomana pastissina ja konsertto, joka surrealistisessa keskiosassaan etääntyy eurooppalaisesta konserttoperinteestä päättyen kuitenkin hauraaseen elegiaan.

Sergej Krylovin virtuositeetti toi esiin konserton psykologiset ristiriidat ja ratkaisut. HKO oli kauttaaltaan valpastunut illan slaavilaiseen seikkailuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat