Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruusuritarin mykkäelokuvaversiossa oli liioiteltua erotiikkaa ja tahatonta komiikkaa

Radion sinfoniaorkesteri soitti vuoden 1925 elokuvamusiikin nautittavasti

Kulttuuri
 

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Hans Graf, kapellimestari. Richard Straussin Ruusuritari-oopperan mykkäelokuvaversio vuodelta 1925.

Komiikka ja erotiikka kietoutuvat herkullisesti yhteen Richard Straussin Ruusuritari-oopperassa, jonka tapahtumapaikka on 1700-luvun Wienin aatelismaailma barokkipalatseineen.

Nimi: Ruusuritari-oopperan mykkäelokuvaversio

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Richard Strauss, sovitus elokuvaan: Otto Singer ja Karl Alwin

Esittäjä: Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hans Graf

Paikka: Musiikkitalo

Vuonna 1925 valmistuneessa Ruusuritarin mykkäelokuvaversiossa komiikka on suurelta osalta tahatonta: teatraalisuutta, silmien pyörittelyä, teennäisiä suuria eleitä, siis tätä mykkäelokuvalle tyypillistä liioittelevaa ilmaisukieltä.

Yhtä liioittelua on elokuvan erotiikkakin: pateettisia lemmenvaloja, pistäviä tuijotuksia ja riutuvia, kosteita silmiä.

Suurimman vaikutuksen elokuva tekee loisteliaana pukudraamana ylellisine silkkisine hoviasuineen.

Karaktääreistä mielenkiintoisin on kuuluisan oopperalaulajan Michael Bohnenin paroni Ochs. Enpä muista nähneeni ennen näin ällöttävää Ochsia. Tässä on kieltään lipova susihukka, ahne ja irstas hirvitys, elokuvan koominen voimahahmo, jonka buffoelkeet huvittavat ja puistattavatkin.

Elokuvan tarina poikkeaa monella tavalla itse oopperalibretosta. Se on melkoinen soppa, johon on lisätty monia spektaakkelimaisia aineksia.

Oopperassa ruhtinatar von Werdenbergin sotamarsalkka-puoliso on sotaretkellä, eikä häntä näy eikä kuulu. Elokuvassa marsalkalle on annettu tärkeä näkyvä rooli. Hän käy sotaretkellä taistoon vihollista vastaan ja kärsii samalla mustasukkaisen aviomiehen epäilyistä.

Jopa hieman epämiellyttävää koko elokuvassa on sen militaristinen piirre, jossa voi nähdä hävityn ensimmäisen maailmansodan aikaista revanssihenkeä. Oli yllätys kuulla Kolmekymmenvuotisen sodan marssi taistelunäytöksessä, jossa marsalkka von Werdenberg lyö voitokkaasti vihollisen. Pari muutakin marssia on tullut mukaan taisteluhalua ja kansallistuntoa nostattamaan.

Kapellimestarit Otto Singer ja Karl Alwin sovittivat Ruusuritarin musiikin elokuvaan. Lauluäänet jätettiin pois.

Oli suuri nautinto kuulla pari tuntia Ruusuritarin musiikkia instrumentaaliversiona: lumoavia melodioita, huumaavia harmonioita, loisteliaita orkesterivärejä, kuohua ja kaihoa, satumaista kimmellystä ja karkeaa buffokohellusta.

Vaikka elokuva ja musiikki olivat kaksi eri maailmaa, Hans Grafin johtaman esityksen rytmitys ja ajoitus toimivat niin hyvin kuten pitikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat