Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apua! Tähtien konsertti olikin vain ”ihan hyvä”

Legendaarisen David Geringasin solistinen hehku on himmentymässä ja Vedernikov sai väärän ohjelmiston

Kulttuuri
 

Klassinen HKO, joht. Aleksandr Vedernikov, solistina sellisti David Geringas keskiviikkona Musiikkitalossa. – Fauré, Honegger, Franck.

Klassinen musiikki on niin usein rajua ja heikkohermoisia järisyttävää, ettei tällaista leppoisaa ohjelmistoa saa pitää syntinä. Helsingin kaupunginorkesteri voi totta vieköön mainostaa, että nyt kuullaan vaihteeksi Belle époquen eli yksinkertaistettuna Ranskan ”kauniin ajan” harmittomia sointeja Saksan–Ranskan-sodan (1870–1871) jälkeiseltä ja ensimmäistä maailmansotaa (1914–1918) edeltävältä ajalta.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Fauré, Honegger, Franck

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, David Geringas, Aleksandr Vedernikov

Paikka: Musiikkitalo

Nyt konsertti oli kuitenkin vain ”ihan hyvä” ja se ei näinä erinomaisten konserttien aikoina riitä. Vieraina oli melkoisia tähtiä, mutta hehkua puuttui.

Konsertti alkoi juuri niillä Gabriel Fauren (1845–1924) melodioilla, joita löytyy kaikenlaisilta Suosituimmat klassiset -kokoelmilta. Näin tasaisesti soitettuna Pelléas ja Mélisande -orkesterisarja 1880-luvulta ei kuitenkaan herättele tarpeeksi avausnumerona.

Myöskään suosittu pieni Elegia sellolle ja orkesterille vuosisadan vaihteesta ei sytyttänyt, koska legendaarisen David Geringasin (s. 1946) solistinen palo on jo hiljalleen himmenemässä.

Geringas jatkoi Elegian jälkeen sveitsiläisen Arthur Honeggerin paljon myöhäisempään sellokonserttoon vuodelta 1929. Se kestää vain vartin ja sisältää meheviä melodioita ja pirteitä jazzmuistumia. Mutta sinänsä sujuva esitys oli vähän väritön ja valju. Geringasin opettaja Mstislav Rostropovitš soitti Honeggeria aika tavalla vangitsevammin.

Geringas heräsi ja sointikin alkoi vapautua ylimääräisessä, joka oli sekoitus John Coriglianoa ja Bachia. Ehkä jokin toinen konsertto-ohjelma olisi yhä sytyttänyt häntä tätä enemmän.

Harmin paikka sekin, että Moskovan Bolšoi-teatterin entinen ylikapellimestari Aleksandr Vedernikov ei johtanut rakastamaansa venäläisohjelmistoa.

Hän on itsekin sanonut, että ranskalaista musiikkia tehdessään häneltä kestää aina hetken, ennen kuin hän pääsee säveltäjän mielenmaisemaan.

Valjun alkupuolen jälkeen Vedernikov oli kuitenkin lämmennyt, ja César Franckin (1822–1900) sinfonia d-molli soi urkumaisen mehevästi, kuten tämän urkuri-säveltäjän suurteoksessa pitääkin.

Kaupunginorkesteri soitti ehjästi ja musikaalisesti, mutta kyllähän tästä ohjelmistosta on löydettävissä tätäkin konserttia enemmän värejä ja karaktereja. Niitä odotetaan syksyllä, kun Susanna Mälkki aloittaa ylikapellimestarina. Hän on kertonut panostavansa aluksi esimerkiksi juuri ranskalaissointien kehittämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat