Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapiola Sinfoniettan konsertissa oli piirroselokuvan hillitöntä menoa

Orkesteri ei kantaesittänytkään taiteellisen partnerinsa Marzi Nymanin sähkökitarakonserttoa

Kulttuuri
 

Klassinen Tapiola Sinfonietta, kapellimestari Janne Nisonen ja sähkökitaristi Marzi Nyman Espoon kulttuurikeskuksessa. – Reich, Muhly, Adams.

Tapiola Sinfoniettan oli määrä kantaesittää taiteellisen partnerinsa Marzi Nymanin sähkökitarakonsertto perjantain konsertissaan, mutta esitys peruuntui ja tilalle otettiin John Adamsin Kamarisinfonia (1992). Adamsin teoksesta tulikin konsertin suurin elämys.

Adams otti teokseensa inspiraatiota niinkin erilaisista lähteistä kuin Arnold Schönbergin ensimmäisestä kamarisinfoniasta ja 1950-luvun piirroselokuvista. Hänen poikansa nimittäin katseli piirrettyjä samaan aikaan kun hän itse tutkiskeli Schönbergiä.

Nämä kummatkin inspiraationlähteet ovat selvästi kuultavissa. Adamsin edustamaan minimalismiperinteeseen suhteutettuna teoksessa on melko tiukkaakin kromaattisuutta, ja toisaalta soitinnuksessa ja aiheissa kuuluu klassisten piirroselokuvien hillittömyys.

Tapiola Sinfoniettan esityksessä piirroselokuvaestetiikka vielä korostui, sillä Antti Rislakin vetävästi soittamat lyömäsoitinosuudet olivat kuulokuvassa etualalla. Kokoonpano on pieni, joten kamarimusiikilliselle ja solistiselle osaamiselle on käyttöä. Sitä Janne Nisosen johtamassa kokoonpanossa olikin, konserttimestari Jukka Rantamäestä huilisti Hanna Juutilaiseen ja pasunisti Darren Acostaan.

Kuin viittauksena alkuperäiseen ohjelmasuunnitelmaan Marzi Nyman soitti Adamsin Kamarisinfonian alkuun sähkökitara-alkusoiton, joka kyllä oli taitavaa työtä mutta ei oikeastaan erityisen tarpeellinen Adamsin teoksen kannalta.

Hieman samanlainen vaikutelma jäi Nico Muhlyn Drones, Variations, Ornaments -teoksesta, jossa sähkökitara on osana muuten akustista kamarimusiikkitekstuuria. Taitavaa työtä sinänsä, mutta sähkökitara taitaa olla mukana teoksessa lähinnä siksi, että teoksen tilasi Muhlyltä irlantilainen Crash Ensemble, johon kuuluu myös sähkökitaristi.

Konsertin aloittaneessa Steve Reichin Electric Counterpoint -sooloteoksessa Nyman teki nyt yhtä vakuuttavaa työtä kuin soittaessaan teoksen viime syksynä Helsingin juhlaviikkojen Reich-konsertissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat