Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elias-oratorio pauhasi järisyttävän dramaattisesti

Matti Hyökin valmentama Savonlinnan oopperajuhlakuoro oli huumaavan tehokas Jumalan vihan ase Hannu Linnun raudanlujasti hallitsemassa esityksessä

Kulttuuri
 

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Hannu Lintu, kapellimestari, Soile Isokoski, sopraano, Karen Cargill, mezzosopraano, Michael Schade, tenori, Arttu Kataja, baritoni. Savonlinnan oopperajuhlakuoro, valmennus Matti Hyökki. Helsingin kamarikuoron laulajia. – Mendelssohn.

Vuonna 1846 syntyneen Elias-oratorion järisyttävä dramaattinen voima oli jotakin aivan uutta ja odottamatonta Mendelssohnin valoisassa ja haaveellisessa romanttisessa musiikissa.

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Mendelssohn

Esittäjä: Radion sinforniaorkesteri

Paikka: Musiikkitalo

Barokin muotoankaruus yhdistyy romanttiseeen tunteenlämpöön Eliaksessa, mikä antaa sille suuruuden ja arvokkuuden.

Elias on vanhatestamentillinen ihmeitä tekevä ja taisteleva, ylevä profeetta, joka pelastaa Israelin kansan pitkältä kuivuudelta ja käy armotonta sotaa epäjumala Baalin palvontaa vastaan.

Vanhan testamentin jumala näyttää Eliaksessa kauhistuttavat, pelkoa herättävät puolensa, mistä oratorion dramatiikka on saanut alkunsa.

Matti Hyökin valmentama Savonlinnan oopperajuhlakuoro oli huumaavan tehokas Jumalan vihan ase Hannu Linnun raudanlujasti hallitsemassa, värikkäiden kontrastien täyttämässä esityksessä.

Kuoron viha-, kirous- ja ja taisteluhuudot hehkuivat tulta ja ja metallia. Näin hurjaa pauhua ei ole Musiikkitalossa ennen koettu. Mikä parasta, kuoron valtaisa sointivoima pysyi aina iskevän tarkasti Linnun kontrollissa.

Alkoi vaikuttaa siltä, että Vanhan testamentin jumala on kuin tuhoisa luonnonvoima, joka raivoaa myrskytuulena, maanjäristyksenä tai tulimerenä.

Oratorion mystisimmissä kohdassa Herra paljastaa luonnonmullistusten jälkeen kuin yllättäen armolliset kasvonsa: Herra onkin kuin vieno tuulensuhina.

Synkän dramaattisesti kiehuvat ja lempeän lyyriset jaksot vaihtelivat jatkuvasti yli kaksituntisessa, intensiivisesti ja jännitteisesti etenevässä esityksessä. Kirkkaimmat hetket olivat suorastaan taivaallisen kauniita. Kuoro osasi pehmentää sotaisesti kalskahtavan sointinsa myös lohduttavan valoisaksi.

Soile Isokosken enkelimäinen sopraano oli omiaan Eliakseen. Skotlantilaisen Karen Cargillin mezzosopraano soljui lämpimän täyteläisesti. Saksalaiskanadalaisen Michael Schaden tenori välkkyi jalon metallikkaasti. Baritoni Arttu Katajan Elias ei ollut jyrisevä uskonsoturi, vaan lyyrisen pehmeä ja inhimillinen, pohdiskeleva profeettahahmo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat