Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä leikkimielisenä

Nuoret tanssijat toivat elämänhalua erikoiseen kimaraan ja Mäkelä osoitti joustavuutensa.

Kulttuuri
 

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Klaus Mäkelä, kapellimestari, Sara Hirn, koreografi, Antti Silvennoinen, valosuunnittelu, Joona Huotari, pukusuunnittelu.

Uusi suomalainen kapellimestarikomeetta, 20-vuotias Klaus Mäkelä oli saanut johdettavakseen erikoisen kimaran. Klamin ja Stravinskyn teosten lisäksi kuultiin viiden 12–17-vuotiaan säveltäjän kantaesitykset, jotka ovat Kuule, minä sävellän! -hankkeen tuotoksia.

Mukana oli myös viisikymmentä nuorta kouluikäistä tanssijaa, jotka olivat valmistaneet yhteistyössä Sara Hirnin kanssa konserttiin koreografiat. Kuvaan kuului myös valo-, kuva ja savushow.

Kirjava kavalkadi vaati Mäkelältä ketterää joustavuutta ja nopeaa reagointikykyä. Tarvittiin myös paljon leikkimieltä, jota nuoresta miehestä ei puutu.

Mäkelän taitojen paras mittari oli Stravinskyn räiskyvä Petruška-sarja marionettimaisine rytmeineen ja kohtauksineen. Mäkelä saavutti nopeasti iskevän varmuuden ja ja johdatteli HKO:ta äkkinäisistä rytmi- ja tempovaihdoksista toiseen. Samalla sätkyttelevään markkinahumuun syttyi iloisen räikeää värikkyyttä ja hiven myös demonisuutta.

Konsertti alkoi Klamin sävelrunolla Lemminkäisen seikkailut saaressa. Mäkelä maalasi sointia karheaksi ja teräväksi, mikä teki jännittävän primitivistisen säväyksen. Tanssijat alkoivat juosta lavan etureunalla ovesta toiseen. Se oli hyvä efekti, joka vahvisti musiikin liike-energiaa. Kirmaavat nuoret olivat kuin luonnonhenkiä.

Mitä enemmän tanssijoita oli yhtä aikaa lavalla, sitä paremmalta näytti. Päätösnumerossa, Klamin Sammon taonnassa, tanssijat seisoivat orkesterin edessä ja tekivät kontrapunktisia liikkeitä. Siinä oli elämänhaluista, ritualistista joukkovoimaa. Mäkelä sai musiikin virtaamaan alkuvoimaisena, hurjiin lyömäsoitinjäristyksiin huipentuvana sointilaavana.

Nuoret säveltäjät olivat Aukusti Arjas, Neo Tulonen, Daniel King, Tara Valkonen ja Antti Puumala. He olivat tehneet sävellyksensä lyömäsoitinyhtyeelle, mikä oli järkevä ratkaisu. Kaikki tuntuivat saaneen vaikutteita yhdysvaltalaisesta minimalismista.

Yleisvaikutelma oli leikkisän ja ilmavan rytmikäs. Paras ja hauskin koreografia oli syntynyt Puumalan Kalevala-henkiseen Ahjoon: tanssijat istuivat suurena joukkona tuoleilla ja tömisyttelivät jaloillaan tannerta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat