Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikroaskeleet muuntuivat värikkääksi elinvoimaksi RSO:n käsissä

Suosionhuudoista päätellen yleisön sydämet vei 18-vuotias sellisti Jonathan Roozeman.

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro

Klassinen Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, johtaja Dima Slobodeniouk, Jonathan Roozeman, sello. – Fagerlund, Tšaikovski, Haapamäki.

Neljäsosasävelaskelet ovat tulleet jäädäkseen. Mikroaskelia on käytetty ennenkin, monella tapaa ja erisuuruisina, mutta Sampo Haapamäki käyttää niitä tuplaamaan sävelkorkeudet. Ikään kuin pianon kaikkien koskettimien väliin olisi sijoitettu uusi kosketin. Sellainen piano on itse asiassa jo olemassa, mutta RSO:n tilaamassa Motossa sitä ei tarvittu.

Kapellimestarin partituuri oli avattuna puolen neliömetrin kokoinen. Dima Slobodenioukin johdolla RSO oli pannut Moton muun ohjelman ohella kuntoon normaalissa tiukassa aikataulussa, eikä kuulijalla ollut valittamista.

Kaikenkattavien neljännesaskelien ansiosta Motossa harmonia muuttuu väriksi, joka laajenee, supistuu, valuu ja purskahtelee soittimien eri yhdistelminä. Yhdessä paineisten, soinnittomien soittotapojen kanssa ne tuovat myös painon ja jarrutuksen tuntua.

Silti Haapamäen musiikin vahva piirre on voimakas liike-energia, säveltäjänkammiosta maailmaan singottu elinvoima, vaikka perinteistä sykettä siinä on vähän. Yllättävät täyshiljaisuudet, pistemäiset äänet, nopeat pyyhkäisyt läpi soittimiston ja pitkien liukujen määrätietoinen suunta pitävät energiatason korkealla.

Sykettä saatiin yllin kyllin Sebastian Fagerlundin Isolassa, johon säveltäjä on saanut innoituksensa spitaalisten saaresta Seilistä. Isola jännittyi hidastuvaksi ja nopeutuvaksi kaareksi, jonka hurjistuneet rytmit ja pahaenteiset harmoniat hehkuivat nautinnollisesti.

Suosionhuudoista päätellen yleisön sydämet vei 18-vuotias sellisti Jonathan Roozeman. Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmissa hän hurmasi yhtä lailla kevyellä liikkuvuudella kuin tiukkuvalla tunteellisuudella. Sello soi mehukkaasti ja kantavasti.

Lyhyehkön konserttiohjelman yllätystäydennyksenä kuultiin Tšaikovskin unelmainen Andante cantabile, ensimmäisen jousikvarteton hitaan osan sovitus sellolle ja jousille.

Kinkkisten nykypartituurien selvittäjänä tunnettu Slobodeniouk sai tilaisuuden esitellä venäläistä syntyperäänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat