Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älypuhelin on Papagenon taikakalu Taaperoiden Taikahuilussa

Baritoni Sampo Haapamäki näyttelee iloisesti lintumies Papagenoa, mutta esityksen energiakeskus on säihkyvä-ääninen sopraano Saara Kiiveri.

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli / Suomen kansallisooppera
Saara Kiiveri on prinsessa Pamina, Sampo Haapamäki Papageno.
Saara Kiiveri on prinsessa Pamina, Sampo Haapamäki Papageno. Kuva: Heikki Tuuli / Suomen kansallisooppera

Taaperoiden Taikahuilu. Suomen kansallisoopperan parvilämpiössä. Käsikirjoitus ja ohjaus Juhani Koivisto, lavastus ja puvut Anna Kontek, musiikin sovitus Harri Karri. Laulusolistit Sampo Haapaniemi ja Saara Kiiveri, Valtteri Moilanen, kitara, Martta Jämsä, huilu.

Päiväkoti-ikäiset lapset ovat saaneet ikioman pikkuisen Taikahuilunsa. Kansallisoopperan dramaturgi Juhani Koivisto on tiivistänyt Mozartin satuoopperan 25-minuuttiseksi miniesitykseksi.

Nimi: Taaperoiden Taikahuilu

Laji: Ooppera

Esittäjä: Sampo Haapaniemi ja Saara Kiiveri, Valtteri Moilanen, kitara, Martta Jämsä, huilu.

Paikka: Suomen kansallisoopperan parvilämpiö

Kun taaperoiden Taikahuilu sai ensi-iltansa tammikuussa, Ylen uutislähetyksessä haastateltiin ensi-iltayleisöä. Vastaanotto oli ristiriitainen. Erään pojan murska-arvostelu kuului: ”Ihan tylsä!

Kun itse näin esityksen, tiedustelin erään reippaan pojan mielipidettä. ”Sairaan hyvä!” poika kajautti. Olin kiinnostunut kuulemaan, mitä pojan mielestä esityksessä oikein tapahtui. ”Tappelua”, hän totesi

Vai tappelua? Käsirysyähän ei esiinny. Poika osui tavallaan kuitenkin asian ytimeen.

Taikahuilu on kasvukertomus, jossa prinssi Tamino, prinsessa Pamina ja hassu lintumies Papageno yrittävät irtautua kahlitsevan ja aika pelottavankin mahtavan äitihahmon, Yön kuningattaren vallasta ja kokevat salaperäisen, jännittävän siirtymäriitin.

Taaperoiden Taikahuilun päähenkilö on baritoni Sampo Haapamäen iloisesti esittämä lapsekas lintumies Papageno. Papageno joutuu erilaisiin ongelma- ja konfliktitilanteisiin, joista hänen on tavalla tai toisella selviydyttävä päästäkseen seikkailussa eteenpäin ja onnelliseen loppuun.

Kaikesta päättäen ristiriitatilanteet ovat minioopperassa niin havainnollista psyykkistä taistelua, että lapsiyleisö pystyy helposti eläytymään niiden problematiikkaan.

Yleisöä hauskuttava, kujeileva Papageno on varmasti paras valinta taaperoiden Taikahuilun päähenkilöksi, vaikkei olekaan ihanteellinen samastumiskohde: Papageno kun ei haluaisi millään kasvaa ja kehittyä, vaan pysyisi mieluiten lastenkamarissa.

Esityksen energiakeskus on säihkyvä-ääninen sopraano Saara Kiiveri, joka kipinöi ylväästi Yön kuningattarena ja näyttää Barbie-nukelta tunteikkaasti laulavana prinsessa Paminana.

Veikeällä nukketeatterinäyttämöllä esitetään osa tarinasta.. Taitavat muusikot on puettu rokokoomaisiin peruukkiasuihin ja ovat osa sadun lumousta. Papagenon älypuhelin sovelluksineen tuo sadun lapsillekin tuttuun nykyaikaan.

Lapsiyleisö istua nökötti kiltisti penkeillään ja seurasi esitystä hyvin tarkkaavaisesti. Olisipa hauskaa tietää, millaisia tunteita Mozartin aariakatkelmat herättivät lapsissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat