Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HKO hyppäsi klassikoiden kyytiin

Säveltäjä-kapellimestari Matthias Pintscher pystyy syvälukemaan partituurin rakenteita

Kulttuuri
 

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Nils Mönkemeyer, alttoviulu. Joht. Matthias Pintscher. – Wagner, Berlioz, Beethoven.

Monilla säveltäjä-kapellimestareilla on se lyömätön etu, että he pystyvät syvälukemaan partituurin rakenteet ja ilmaisemaan persoonallisen suhteensa kulloisenkin teoksen sisäiseen henkeen. Näin on myös Matthias Pintscherin laita.

Richard Wagnerin Siegfried-idylli kuultiinkin rönsyilemättömänä ja alati intiimin hauraana tulkintana, sillä liittyyhän teos ristiriitaisen säveltäjäneron elämänkulun omakohtaisimpiin hetkiin.

Pintscherin näkemys Beethovenin seitsemännestä sinfoniasta on sisäisesti looginen. Sinfonian toinen osa kuullaan joskus lähes surumarssina, mutta nyt kapellimestari toteutti täysimittaisesti tempomerkinnän allegretto. Eteenpäin menevän mieli.

Tähän sopeutettuna kahden viimeisen osan asteittain kiihtyvä tempo vei kuitenkin lähes hysteerisen nopeaan finaalin pyörteeseen. Urheasti HKO toki tämänkin ennätysjahdin selvitti.

Myös Hector Berlioz lukeutuu ansaitusti 1800-luvun eurooppalaiseen musiikkikaanoniin. Juuri siksi en kykene ymmärtämään outoa oivallusta nimeltään Harold Italiassa.

Sisällöltään heppoinen ja ylipitkä konsertto-sinfonia alttoviululle ja orkesterille on kumman ennalta-arvattava ja kliseinen, ja sen suhde lordi Byronin moniulotteiseen ja aika radikaaliin sanontaan tuntuu keinotekoiselta.

Alansa mestari alttoviulisti Nils Mönkemeyer suoritti haroldisen Italian-matkan monivivahteisesti ja suurella bravuurilla. Mutta olkoon vaikka Nigel Sveitsissä, ei tämä tarina mihinkään muutu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat