Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuksen kriisistä ei ollut tietoakaan, kun Mikko Franck johti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria

Soitto oikeni miellyttävän puhtaaksi, mutta sointi jäi vielä pohjoismaisen kalvakkaaksi.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Mikko Franck palasi entisen opinahjonsa sinfoniaorkesterin eteen.
Mikko Franck palasi entisen opinahjonsa sinfoniaorkesterin eteen. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Konsertti. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja kapellimestari Mikko Franck, solistina sellisti Inkeri Eirola lauantaina Musiikkitalossa. – Sibelius, Klami.

Tulipa tästä konsertista hyvä mieli.

Nimi: Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konsertti

Laji: Klassinen

Säveltäjä: Uuno Klami, Jean Sibelius

Esittäjä: Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, kapellimestari Mikko Franck, sellisti Inkeri Eirola

Paikka: Musiikkitalo

Musiikkikoulutuksemme tilasta on ollut paljon huolta. Korjaavia toimenpiteitä on tehty ja kriisitietoutta on musiikin ihmemaassa ehkä joskus lietsottukin hyvässä tarkoituksessa. Niinhän talouspuolellakin tehdään, myös vauraissa valtioissa.

Kaikesta huolimatta Taideyliopiston Sibelius-Akatemia nousi maailman seitsemänneksi parhaaksi esittävien taiteiden opinahjoksi tuoreessa QS World University Rankings by Subject -vertailussa.

Lauantaina Musiikkitalossa kuullun Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konsertin jälkeen huoli koulutuksen tasosta ei vie yöuniani, vaikka kansainvälinen taso kiristyy jatkuvasti.

Sillä Jean Sibeliuksen viides sinfonia soi itse asiassa uuden sukupolven toimesta paljon ehjemmin kuin Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin eräässä konsertissa 1990-luvulla.

Siitä saa kiittää myös Ranskan radion filharmonikkojen ylikapellimestaria Mikko Franckia ja varmasti sitäkin, että ohjelma oli soitettu jo perjantaina Järvenpäässä.

Ei kaikki täydellistä ollut. Sibelius-osuudessa sekä Sadun että viidennen sinfonian alkutahdeissa tapahtui kaikkea pientä. Mutta rauhallisesti ja johdonmukaisesti johtanut Franck sai soiton puhdistumaan molemmilla kerroilla jo alkuminuuteilla. Sadussa myös sellojen ensimmäiset tahdit olivat ihastuttavia ja lopun klarinettisoolo lähes täydellinen.

Uransa alussa Franck yhdisti touhukkuuden, verkkaisen laveuden ja suuret tunteet Sadun levytyksessä. Nyt hän on seesteisemmässä vaiheessa, ja rauhallisuutta oli Sadun hurjimmissa kohdissa ehkä liikaa. Sitä koskettavammin soi kaikki herkkä sekä lopun resignaatio.

Viidennessä sinfoniassa on ammattiorkestereillekin monta vaaran paikkaa: miten sujuu ensimmäisen osan vähittäinen kiihdytys? Osuuko loppuisku kohdilleen? Ovatko puhaltimien terssikulut puhtaita? Nyt nimenomaan vaaran paikat menivät usein oikein hyvin.

Yleissointi oli tosin pohjoismaisen kalvakka, jos sitä vertaa vaikka venezuelalaisen Simón Bolívar -nuoriso-orkesterin ikimuistoisimpiin hehkutuksiin.

Ohjelmassa oli myös Uuno Klamin napakka ja toimiva Tšeremissiläinen fantasia sellolle ja orkesterille.

Klamin saamista Ravel - ja Stravinsky -vaikutteista mainitaan usein, mutta nyt Sibeliuksen Sadunkin vaikutus tuli huomioitua. Tšeremissiläisiä eli marilaisia kansansävelmiä tutkittuaan myös Klami päätti harjoittaa mystistä ja arkaaista sadunkerrontaa.

Professori Erik Tawaststjerna kirjoitti aikoinaan, että tämä fantasia on täynnä ”valoisaa tuskaa”. Lyyrinen nuori solisti Inkeri Eirola tavoitti Klamin teoksen runollisuuden. Melskeisemmän jälkiosan alkupuolella orkesteri olisi voinut huomioida nopeammin Franckin selkeät viittomiset volyymin hillitsemiseksi, jotta sellosolisti ei peity.

Eirolan soitto oli puhdasta ja hyvää myös vipellyskohdissa. Soinnilla on toki varaa syventyä vielä tästäkin, mikä on nuorilla muusikoilla luonnollista. Aivan sama koskee koko Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat